NORMALITATEA IMPOSIBILULUI

 

Am intrat deja în trepidațiile scenaritelor alimentate, în primul rând, de sondajele de opinie ce nu mai au astâmpăr, oferind alegătorului fel de fel de realități virtuale, cu o serie de participanți politici salvați peste pragul electoral sau prăbușiți sub acesta. Vorbim despre USR, PMP, PRU, UDMR, partide care ”apar” sau ”dispar”, funcie de cine a comandat sondajul. Astfel, la conform unui sondaj de opinie realizat de Kantar TNS pentru Uniunea Salvați România, formaţiunea lui Nicușor Dan este acreditată cu un scor de 10%, în timp ce PMP și PRU adun sub 4%, respectiv 1%. Cu toate acestea Klaus Iohannis va trebuit să se orienteze spre alianța PSD+ALDE pentru a desemna un prim ministru, atâta timp cât PNL și USR nu vor aduna decât 25%+10% (35%) față de PSD și Alde, 45%+7% (52%) ! Sondajul ia in calcul doar opţiunea a 56% dintre respondenţi, cei care au afirmat ca se vor prezenta la vot in decembrie si care ştiau deja cu cine vor vota. Liderul USR considera ca cifrele pot fi răsturnate de o prezenta masiva la vot, cum s-a întâmplat și în alte ocazii.

CIADO a dat publicității un nou sondaj de opinie în privința intenției de vot a românilor la alegerile parlamentare de la finalul anului și cu cine vor vota aceștia.

PSD la ultimele alegeri a obţinut in mediul rural 50 % din sufragii, ceea ce ne determina să apreciem ca scorul final va depăşi 43 % . PNL în mediul rural a obţinut în medie 24-25 % și apreciem un scor final de 27 %

ALDE deşi nu are o structura solidă la nivel de comune , poate obţine în mediul rural, grație asocierii imaginii de partener al PSD , un procent de 4,5 – 5 % ceea ce va permite atingerea pragului electoral. PMP în pofida notorietăţii preşedintelui Traian Băsescu și structurilor de partid ale UNPR nu va depăşi 3-4 % în mediul rural, ceea ce ne determina să apreciem, că nu va atinge pragul electoral de 5 % . USR în zonele tradiţional de stânga, are un procent sub pragul electoral iar în cele tradiţional de dreapta, are un procent de 5-6 %. Lipsa structurilor locale în mediul rural , va afecta mult scorul naţional și opinăm că nu va face pragul electoral de 5 %.

Cercetarea CIADO România a fost realizată în perioada 6 octombrie – 30 octombrie, un sondajul de opinie în principalele judeţe reprezentative, pentru fiecare regiune istorica ( Moldova + Dobrogea) , (Transilvania + Banat) , ( Muntenia + Oltenia + Bucureşti ) . Judeţele participante ; Iaşi , Neamţ , Bacău , Galaţi , Constanta , Braşov , Cluj , Bihor , Timiş , Vâlcea, Dolj, Bucureşti.

Iată fotografia momentului: PSD 44,6 %, PNL 29,3 %, ALDE  6,5 %, USR  5,7 %, UDMR 5,2 %, PMP    4,9 %, PRU 2,5 %.

Intervievații au răspuns și la întrebarea referitoare la alianța politică agreată să conducă țara, PSD+ALDE sau PNL+USR. Astfel 58% doresc varianta PSD+ALDE, în timp ce doar 42% ar prefera PNL+USR.

La sondaj au participat un eşantion reprezentativ de 1500 intervievaţi direct (4500 intervievaţi total), pentru fiecare calup de regiuni, cu vârste cuprinse între 18 – 60 ani . Intenţia de prezență la vot/media naţionala 38 % . Interviurile au fost realizate direct cu subiecţii participanţi la Programul naţional cultural “Arta Contra Drog” . Sondajul s-a axat pe principalele 7 forțe politice . Marja de eroare 3 %.

Evident că ar trebui să acceptăm realitatea fluidă a faptului că încă nu este nimic prestabilit în ceea ce-i privește pe competitorii care depind de marja de eroare pentru a rămâne sau a dispărea de pe lista partidelor parlamentare. Astfel, ALDE, USR, UDMR, PMP sau chiar PRU nu sunt partide salvate sau pierdute. Acel 3% (marja de eroare), adunat sau scăzut la/din zestrea ”fotografiei momentului”, poate să provoace adevărate seisme de tristețe sau de bucurie în casa politică a fiecărui combatant. Putem vorbi, teoretic cel puțin, de menținerea în Parlamentul României doar a PSD și PNL, în cazul în care marja de eroare acționează cu valoarea sa negativă pentru ceilalți competitori. Și, tot teoretic, poate fi posibil ca noua arhitectură a Parlamentului României să-i cuprindă pe toți cei șapte competitori PSD, PNL, ALDE, USL, PMP, UDMR, PRU, în următoarea configurare: PSD 47,6 %, PNL 32,3 %, ALDE  9,5 %, USR  8,7 %, UDMR 8,2 %, PMP 7,9 %, PRU  5,5 %. Într-o astfel de finiș o alianță PSD+ALDE+PRU (47,6+9,5+5,5) ar aduna procentul îndestulător de 62,6% care ar permite ceea ce nu s-a făcut cu acel 70%, zestre adunată de USL. Ar fi o nouă șansă să se facă ordine în Constituție, în Justiție, în Societate, astfel încât, cetățeanul să fie centrul de greutate al tuturor legilor care trebuie corectate sau a legilor care încă nu sunt aplicate.

Evident că, o astfel de realitate este una pur teoretică. Să vedem de ce mai este în stare poporul român, popor care preferă imposibilul în locul firescului, normalului.

ADI CRISTI