FeaturedFluxPolitic

Senat: Proiectele privind valoarea minimă a punctului de pensie și majorarea pensiile agricultorilor, adoptate tacit

Senatul a adoptat tacit, luni, propunerea legislativă care stabilește că valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 40% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, începând cu 1 ianuarie 2017.

„Valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mică de 40% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 ianuarie 2017, respectiv de 45% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat începând cu 1 iulie 2017”, se arată în propunerea legislativă care modifică articolul 102 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Inițiatorii, mai mulți parlamentari PSD și ALDE, susțin că Legea nr. 263/2010 „nu mai prevede la articolul 102 procentul obligatoriu din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat care ar trebui aplicat pentru calcularea valorii unui punct de pensie”.

„De ani buni, pensionarii României reclamă acest abuz al statului care, pur și simplu, a ‘naționalizat’, (…) o parte a pensiei cuvenite fiecărui cetățean care a muncit cinstit zeci de ani și a cotizat pentru a avea un trai decent la vârsta senectuții”, se arată în expunerea de motive a propunerii de lege.

Tot prin adoptare tacită a trecut, luni, de Senat și propunerea legislativă care modifică articolul 17 din Legea nr. 263/2010, prin introducerea unui nou alineat (4), care stipulează că „pensiile foștilor membri cooperatori din agricultură se majorează la 500 lei prin acordarea unei indemnizații sociale”.

Inițiatorii, mai mulți parlamentari care au aparținut grupului UNPR, afirmă că, potrivit statisticilor Casei Naționale de Pensii Publice, din totalul de 468.138 de pensionari agricultori, 424.116 sunt femei, iar valoarea medie a indemnizației este de 361 lei pe lună.

„Pentru că nivelul pensiilor din agricultură este foarte scăzut, multor beneficiari trebuie să li se completeze veniturile până la nivelul a 500 de lei, ca o măsură de protecție socială, având ca sursă bugetul de stat”, arată inițiatorii, potrivit expunerii de motive.

Cele două propuneri legislative au un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată.

De asemenea, Senatul a mai adoptat tacit și propunerea legislativă privind abrogarea art. 23 alin. (a) din Ordonanța de Urgență nr.11/2004 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare în cadrul administrației publice centrale, cu modificările și completările ulterioare. Acest act normativ are un caracter ordinar.

Related Articles

Back to top button