Alegeri în SUA: America își alege azi cel de-al 45-lea președinte | Dixville Notch a lansat alegerile americane

America își alege azi cel de-al 45-lea președinte, după o campanie electorală plină de surprize, de la desemnarea lui Donald Trump (70 de ani) în postura de candidat al Partidului Republican la Casa Albă și până la dezvăluirile privind neregulile legate de e-mailurile trimise de candidata Partidului Democrat, Hillary Clinton (69 de ani), pe vremea când era secretar de stat al SUA.

Trei mici localități dintr-o zonă izolată din statul american New Hampshire și-au exprimat votul în primele momente ale zilei de marți în cadrul alegerilor prezidențiale, republicanul Donald Trump obținând 32 de voturi, iar democrata Hillary Clinton — 25, după numărătoarea generală, informează DPA.

Puținii locuitori ai celor trei comunități au votat imediat după miezul nopții, într-un ritual electoral care are loc o dată la patru ani și care datează din prima jumătate a secolului al XX-lea.

Numărul jurnaliștilor a fost cu mult mai mare decât cei opt votanți eligibili în Dixville Notch, o comunitate situată în regiunea Great North Woods din New Hampshire, la circa 30 de kilometri de Canada.

Clinton l-a învins pe Trump cu patru voturi la două în Dixville Notch. Ea a obținut de asemenea o victorie de 17 voturi la 14 în Hart’s Location, o localitate cu o populație de doar 40 de persoane.

Însă mogulul imobiliar a depășit-o pe contracandidata democrată cu 16 voturi la patru în Millsfield, la câțiva kilometri sud de Dixville Notch. Este pentru prima dată în ultimele decenii când această comunitate votează.

Legea electorală din regiunea Noua Anglie le permite comunităților cu populații mai mici de 100 de persoane să își deschidă urnele la miezul nopții, aceasta devenind o tradiție cu care localnicii se mândresc.

Evenimentul stârnește mereu curiozitatea și este în atenția media la fiecare ciclu electoral, deși nu este considerat un indicator despre cum locuitorii din restul acestui mic stat din nord-est vor vota în timpul zilei.

New Hampshire are patru voturi în Colegiul Electoral și este considerat un stat în care rezultatul scrutinului va fi extrem de imprevizibil, Trump și Clinton fiind cotați umăr la umăr.

Dixville Notch a organizat primul său vot la miezul nopții în 1960 la Balsams Resort, unde are loc și astăzi.

 

În cazul în care Hillary Clinton va avea câștig de cauză, ea va deveni prima femeie-președinte din istoria SUA. În plus, ar mai bifa un record: le-ar oferi democraților un al treilea mandat consecutiv, lucru nemaiîntâlnit de la Franklin Roosevelt, singurul președinte din istoria Statelor Unite care a fost învestit în funcție pentru patru mandate consecutive, din 1933 până în 1945.

În SUA nu are loc un singur scrutin prezidențial pe întreg teritoriul american, ci 51 de mini-scrutine în fiecare stat și în capitala federală Washington, amintește France Presse. Orice cetățean american care a împlinit 18 ani poate vota. Numărul alegătorilor eligibili este estimat la 225,8 milioane, dar au dreptul să voteze doar cei care se înregistrează în prealabil, scrie Reuters.

Americanii votează pentru președintele și vicepreședintele SUA de-a lungul unui teritoriu imens, cu patru fuse orare. Orele de deschidere a centrelor de vot sunt stabilite de oficialitățile locale, în unele state din estul SUA votul urmând să înceapă la ora locală 6:00 (11:00 GMT). În plus, milioane de cetățeni americani au votat deja în 34 de state care permit votul anticipat sau prin e-mail.

Primele secțiile de votare se vor închide pe coasta de est a SUA, începând cu ora locală 07:00 (00:00 GMT, miercuri) și ultimele se vor închide în Alaska, miercuri, la ora 6:00 GMT, iar rețelele de televiziune americane vor anunța rezultatele în fiecare stat.

Statele cărora li se va acorda cea mai mare atenție sunt așa-numitele „swing states”, adică statele indecise, unde cursa dintre cei doi candidați este extrem de strânsă. Aceste state sunt Ohio, Florida și Carolina de Nord, dar sunt considerate state indecise și New Hampshire, Pennsylvania, Virginia, Iowa, Nevada și Colorado. Alte state care ar putea avea un cuvânt de spus în această competiție electorală sunt două state tradițional republicane, Arizona și Georgia, și două state tradițional democrate, Michigan și Wisconsin.

Mass media va începe să-și facă o idee despre cum au votat americanii abia marți, ora locală 19:00 (00:00 GMT, miercuri), când se vor fi închis toate secțiile de vot din Georgia, Carolina de Nord, Virgina, Vermont, Indiana și Kentucky. Primele surprize ar putea veni dinspre Georgia, dacă Donald Trump pierde acest stat sudic, care tradițional votează cu republicanii, și dinspre Virginia, dacă acest stat, câștigat în 2012 de președintele Barack Obama, nu va vota cu Hillary Clinton.

Pentru a ajunge la Casa Albă, la 20 ianuarie 2017, unul dintre cei doi candidați trebuie să obțină numărul magic de 270 de electori, adică o majoritate simplă din cei 538 de mari electori. În 48 de state, scrutinul este de tipul „winner take all” (câștigătorul ia totul), altfel spus, candidatului care obține majoritatea voturilor populare în stat îi sunt alocate toate voturile electorale ale statului.