Teatrul Național de Operetă – reînființat prin Hotărâre de Guvern

Guvernul a decis miercuri reînființarea Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, prin reorganizarea Operei Naționale București.

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a scris pe pagina sa de Facebook că prin hotărârea adoptată s-a reparat „o greșeală” făcută în 2013. În urmă cu trei ani, tot printr-o Hotărâre de Guvern, se decisese ca Opera Națională din București și Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” să fuzioneze. Ca urmare, Teatrul Național de Operetă a fost desființat.

„Guvernul a stabilit astăzi, printr-o hotărâre, reînființarea Teatrului Național de Operetă și Musical ‘Ion Dacian’ din București, precum și unele măsuri privind reorganizarea Operei Naționale București — ONB, pentru o funcționare coerentă și optimă a celor două instituții, precum și pentru asigurarea îndeplinirii atribuțiilor specifice domeniilor operetă și musical, pe de o parte, și operă și balet, pe de altă parte”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Potrivit Guvernului, principalul avantaj al funcționării separate a celor două instituții este dat de posibilitatea gestionării „oportune” și „eficiente” a activității artistice și a resurselor implicate. Totodată, precizează sursa citată, se creează posibilitatea abordării unor viziuni manageriale specifice fiecărui domeniu și se estimează o serie de avantaje din punct de vedere economic.

„Comasarea acestor activități a generat, pe lângă disfuncționalități în organizarea spectacolelor, și creșteri ale cheltuielilor legate de aparatul administrativ-organizatoric”, se precizează în comunicat.

Actul normativ prevede reorganizarea, prin divizare parțială, a Operei Naționale București, în scopul separării activităților culturale de operetă și musical de restul activităților de operă, balet și muzică contemporană, precum și în scopul transferului corespunzător al patrimoniului aferent.

Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” va funcționa ca instituție publică distinctă, cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Culturii.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a HG, se aprobă prin ordin al ministrului Culturii numărul de posturi, regulamentul de organizare și funcționare și structura organizatorică pentru Operă, respectiv pentru Operetă.

Până la organizarea concursului pentru ocuparea funcției de manager al Teatrului de Operetă, ministrul Culturii va desemna prin ordin o conducere interimară, potrivit prevederilor legale în vigoare.