Producția de gaze a Romgaz a scăzut cu 26,6% în primele nouă luni ale anului

 

Producătorul național de gaze Romgaz a extras, în primele nouă luni ale anului, o cantitate de 3,034 miliarde de metri cubi de gaz metan, în scădere cu 26,6% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit raportului trimestrial al companiei privind activitatea economico-financiară.

Cantitatea totală de gaz metan livrată a fost în scădere cu aproape 20%, ajungând la 2,985 miliarde de metri cubi, din care 2,978 miliarde de metri cubi din producția internă.

Redevențele petroliere datorate bugetului statului au scăzut și ele cu 30%, ajungând la echivalentul a 208 milioane de metri cubi.

Totodată, producția de energie electrică în centrala de la Iernut a fost cu 18,16% mai mică, până la 902 GWh.

„Pentru primele nouă luni din 2016 Romgaz și-a programat investiții în valoare de 756,5 milioane de lei și a realizat 380 milioane lei, cu circa 49,8% respectiv 376,5 milioane lei mai puțin decât nivelul investițiilor programate. Finanțarea investițiilor s-a făcut exclusiv din surse proprii ale societății. Comparativ cu perioada similară a anului 2015, investițiile realizate în 2016 sunt mai mici cu 272,5 milioane lei, respectiv 41,8%”, se mai arată în raport.

Reprezentanții companiei au explicat că acest lucru a fost cauzat, în principal, de întârzierile înregistrate în procesele de achiziții publice, din cauza schimbării cadrului legislativ, întreruperilor înregistrate în promovarea spre achiziție a execuției lucrărilor de foraj, motivate de interpretările legislației privind finanțarea execuției unor lucrări de amenajări pe drumuri publice, situate pe traseul ce asigură accesul la forajul sondelor, amânării unor lucrări de foraj de exploatare din cauza scăderii rentabilității anumitor proiecte, evaluării suplimentare a comercialității proiectelor din Marea Neagră și a dificultăților în obținerea permiselor pentru executarea unor lucrări de dezvoltare.

Romgaz a încheiat primele 9 luni din 2016 cu un profit net de 713,7 milioane de lei, în scădere cu 26,8% față de cel din perioada similară a anului trecut, de 975,3 milioane de lei, conform datelor companiei transmise, vineri, Bursei de Valori București /BVB/.

Deși profitul net a fost în scădere față de perioada comparativă a anului 2015, acesta a înregistrat o creștere cu 15,5% peste proiecția bugetară, se arată în raportul companiei. Profitul înainte de plata dobânzilor și impozitului (EBIT) a scăzut cu 22,4% la 9 luni, până la 900,5 milioane de lei, în timp ce rezultatul brut (EBITDA) s-a diminuat cu 25,6%, până la 1,257 miliarde de lei.

De asemenea, în intervalul ianuarie — septembrie din acest an, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 2,401 miliarde de lei, comparativ cu 2,933 miliarde de lei realizată în aceeași perioadă a anului 2015, rezultând astfel o scădere cu 18,1%. Veniturile totale s-au diminuat cu 10,1% în perioada menționată, până la 2,827 miliarde de lei.

„Performanțele societății în primele 9 luni ale anului 2016 au fost afectate în principal de diminuarea cu circa 6% a cererii de consum a gazelor naturale pe piața din România. Profitul net, în valoare de 713,7 milioane lei, este peste proiecția bugetară, +15,5% (617,9 milioane lei), deși în scădere față de perioada comparativă a anului 2015 (-26,8%). Explorarea intensivă a zonei de mare adâncime onshore a condus la realizarea celei mai mari descoperiri de hidrocarburi a Romgaz din ultimii 30 de ani de circa 25-27 miliarde metri cubi”, se arată în raportul sociatății.

Potrivit raportului, în perioada menționată societatea și-a păstrat marje foarte bune ale indicatorilor financiari EBIT (37,5%) și EBITDA (52,3%).

Potrivit sursei citate, vânzările de gaze au fost afectate semnificativ de condițiile meteorologice, diminuarea drastică a cererii de gaze în sectoarele cheie, cadrul de reglementare imprecis pentru constituirea stocurilor minime de gaze, competiția cu sursa din import, precum și de cadrul fiscal nefavorabil competiției pe piața gazelor naturale.

„Pe fondul scăderii dramatice a prețului internațional al gazului natural (-25%) față de începutul anului, marjele obținute de Romgaz au rămas bune”, mai precizează documentul citat.

Un aport la atenuarea impactului asupra situației vânzărilor l-a avut și revigorarea tranzacțiilor pe piețele centralizate înregistrat în cursul trimestrului trei.

„Astfel, față de o cantitate de doar 30.000 MWh tranzacționată pe aceste piețe în T2, în T3 s-a tranzacționat o cantitate de cca. 1.600.000 MWh, din care jumătate livrabilă în cursul anului 2016. Romgaz a devenit astfel competitiv în mediul fiscal actual. Romgaz a reușit să încheie tranzacții în primele nouă luni din 2016 pentru o cantitate de 1,5 TWh, ceea ce reprezintă 72,6% din cantitatea totală atribuită pe piața centralizată, ceea ce face ca Romgaz să fie principalul actor pe piețele centralizate din România”, au mai arătat reprezentanții companiei.

SNGN Romgaz SA este producător și furnizor de gaze naturale în România, principalele segmente ale activității sale fiind explorarea și producția de gaze naturale, furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze și producerea de energie electrică.

La data de 30 septembrie 2016, societatea avea 6.250 de angajați, față de 6.351 în aceeași perioadă a anului 2015.