Ana Birchall, la reuniunea COSAC de la Bratislava

 

Președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Ana Birchall, va participa, în zilele de 14 și 15 noiembrie, la Conferința Organelor parlamentare Specializate în Afaceri Comunitare și Europene ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC), la Bratislava, unde vor fi dezbătute teme privind actualitatea europeană.

Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, AGERPRES, principalele teme care vor fi dezbătute în cadrul reuniunii COSAC vor viza stadiul implementării priorităților Președinției slovace a Consiliului Uniunii Europene, întărirea rolului parlamentelor naționale în Uniunea Europeană, negocierile privind Acordul de Parteneriat Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), inițiativa europeană privind Uniunea Energetică, precum și securizarea frontierelor externe ale UE în contextul migrației neregulamentare.

Potrivit deputatei social-democrate, rolul parlamentelor naționale la nivelul Uniunii Europene trebuie să fie unul crescut și mult mai bine definit în perioada următoare.

„Este nevoie de o schimbare de atitudine în special la nivelul Comisiei Europene, care trebuie să învețe din experiența de până acum și să accepte, pe viitor, propuneri mai bune venite din partea parlamentelor naționale. Respingerea, de către Comisie, a unor cartonașe galbene transmise de către parlamentele statelor membre poate duce la o scădere a încrederii legislativelor naționale în procedurile instituționale europene, iar acest lucru trebuie să fie un semnal de alarmă de care Comisia Europeană să țină cont”, a subliniat Ana Birchall, potrivit comunicatului citat.