BVB: Tranzacții de aproape 142 de milioane de lei 

Valoarea totală a tranzacțiilor derulate săptămâna aceasta la Bursa de Valori București a fost de 141,96 milioane lei, din care 124,80 milioane lei tranzacții cu acțiuni, în creștere cu 2,75% față de săptămâna trecută, conform unei analize Puls Capital.

Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) în valoare de 28,56 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) — 26,61 milioane lei, Romgaz (SNG) — 25,87 milioane lei, OMV Petrom (SNP) — 22,57 milioane lei și BRD-SG (BRD) — 5,45 milioane lei.

Tranzacțiile cu produse structurate au cumulat 10,25 milioane lei, cele cu obligațiuni 6,86 milioane lei, iar cu unități de fond 50.000 de lei. În piața deal s-au realizat schimburi în valoare de 33,42 milioane lei.

Săptămâna aceasta indicii bursieri au înregistrat evoluții pozitive, cuprinse între 0,96% pe indicele BETPlus și de 1,72% pe indicele ROTX.

În săptămâna analizată 30 de titluri au avut evoluții pozitive, 21 au avut evoluții stabile și 25 au avut evoluții negative.

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat pe titlurile Prebet (PREB), de 13,14 %, fiind urmate de Erste Bank (EBS) și SIF Oltenia (SIF5), cu 4,66% și, respectiv, 3,76%.

Pe de altă parte, cea mai mare scădere a fost consemnată pe titlurile Electroaparataj (ELJ), de 11,76%, aceasta fiind urmată de cele înregistrate pe titlurile Aerostar (ARS) — 4,46% și de Rompetrol Rafinare (RRC), de 3,25%.

Potrivit analizei Puls Capital, săptămâna aceasta bursele globale au fost influențate de rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA. Candidatul republican, Donald Trump, a fost ales președinte, contrar sondajelor de opinie, care o indicau ca favorita pe Hillary Clinton, candidatul democrat.

„Înainte de alegeri, investitorii se așteptau la scăderi puternice pe burse în cazul în care Donald Trump va fi desemnat președinte. Inițial, reacția piețelor a fost una dură în ședința de miercuri, după aflarea rezultatului, indicii globali înregistrând scăderi pe futures în jur de 4% în orele anterioare deschiderii, însă pe parcursul zilei situația s-a schimbat, iar majoritatea indicilor europeni și americani au închis ședința pe plus. Spre exemplu, după ce a căzut cu 2,93%, indicele DAX a închis pe un plus de 1,56%, în timp ce indicele S&P500 a obținut o creștere de 1,14%, după ce pe futures înregistra la un moment dat scăderi de 5%”, arată analiza.

Scăderile s-au oprit în urma discursului lui Trump după câștigarea alegerilor, în care președintele ales nu a mai folosit tonul agresiv din campanie și a declarat că dorește continuarea legăturilor cu partenerii externi ai Statelor Unite.

„Pe plan intern, mișcările indicilor nu au fost la fel de ample ca cele înregistrate pe piețele externe. Miercuri, indicele BET a închis pe un minus de 0,44%, după ce pe parcursul zilei a scăzut cu până la 2,19%, nereușind să treacă pe plus, cum au făcut indicii externi. Cu toate acestea, toți indicii locali au obținut creșteri în săptămâna curentă, cea mai mare fiind înregistrată pe ROTX, de 1,72%. Indicele a fost ajutat de titlurile Erste Bank, care au avansat cu 4,66% în această săptămână”, se precizează în analiza Puls Capital.