Kelemen Hunor (UDMR): Fără cultură scrisă nu se poate poate păstra identitatea unei minorități

 

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni, pentru AGERPRES, în contextul Zilei limbii maghiare, sărbătorită pe 13 noiembrie, că fără cultură scrisă – manuale, ziare, publicații sau cărți – nu se poate păstra identitatea unei minorități.

‘Pentru orice comunitate și mai ales pentru cele etnice, care sunt minoritare într-o anumită țară, cum sunt maghiarii în România, păstrarea identității etnice este un deziderat extrem de important și valoros. Noi știm acest lucru, avem o experiență de aproape o 100 de ani și știm că identitatea etnică, culturală, lingvistică se poate păstra dacă ai școli, dacă ai instituții culturale, dacă ai mijloace mass-media, presă, dacă există cărți în limba maghiară. Fără cultură scrisă nu se poate păstra identitatea unei minorități’, a spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a menționat că marți va participa la o festivitate în municipiul Cluj-Napoca, unde va fi premiată o asociație din Bacău care de 25 de ani este preocupată de învățarea limbii maghiare în comunitățile din Moldova unde trăiesc minoritarii maghiari.

‘Este bine că a fost instituită o asemenea zi. Acest lucru arată că se poate. Dacă toți credem că pacea socială și stabilitatea socială înseamnă și relații interetnice armonioase, nu conflictuale, atunci se pot face pași. Legea a fost votată anul trecut în Parlament, nu spun cu unanimitate, că tot timpul sunt și voci împotriva unor astfel de inițiative, dar cu largă majoritate a fost votată legea prin care noi am propus sărbătorirea limbii maghiare în noiembrie’, a precizat Kelemen Hunor.

În județul Bihor, un rol important în păstrarea limbii și identității etnice îl are ziarul Bihari Napló (Jurnalul de Bihor). Potrivit redactorului șef Rais W. István, Bihari Napló este cotidianul de limbă maghiară cu cel mai mare tiraj din România, dar și prima instituție de gen din țară care și-a înființat, în 1990, propria rețea privată de difuzare a presei.

Potrivit site-ului Asociației Editorilor de Presă Locală și Regională de Limbă Maghiară, ziarul informează și asigură cadrul de exprimare a opiniei cetățenilor din regiune ‘într-un mod independent de orice organizație sau ingerințe politice’.

Redactorul-șef Rais W. István a menționat pentru AGERPRES că, pe lângă informare, echipa redacției încearcă să facă parte din viața comunității, să prezinte valorile minorității maghiare, tradițiile și obiceiurile.

‘Ziua Limbii Maghiare are o importanță sporită și pentru noi. I-am informat pe cititorii noștri despre evenimentele care se organizează cu prilejul acestei zile pe plan local și național. Noi credem că este foarte importantă educația tinerilor și în acest sens un program constant și cu mare succes este primirea grupurilor de elevi la redacție, unde pot face cunoștință cu munca noastră, dar le atragem atenția și asupra importanței păstrării limbii materne,’ a declarat, pentru AGERPRES, jurnalistul Rais István.