Noi cazuri de gripă aviară înregistrate în Germania și Elveția

Germania și Elveția au raportat sâmbătă descoperirea unei tulpini a virusului gripei aviare, cel mai recent caz din cele înregistrate luna aceasta în Europa, transmite Reuters.

Virusul H5N8 a fost de asemenea descoperit în Austria, Ungaria, Polonia, Olanda, Danemarca și Croația.

În landul german Schleswig-Holstein a fost confirmat un caz de gripă la o fermă, unde vor fi sacrificați 30.000 de pui. Ministerul Agriculturii din acest land a cerut fermelor aflate pe o rază de trei kilometri de zona afectată să țină toate păsările în interiorul gospodăriilor.

În Berlin, ministrul federal al Agriculturii, Christian Schmidt, a afirmat că Executivul a înființat o celulă de criză.

Al doilea caz din Austria a fost descoperit la o fermă de pui din provincia Vorarlberg, aproape de granițele cu Germania și Elveția. Aici se așteaptă luni rezultatele analizelor suplimentare, primele mostre recoltate joi au detectat virusul dar probele de vineri nu au fost concludente, a informat un oficial al Ministerului Agriculturii din provincia Vorarlberg.

Vineri, la o altă fermă avicolă din Austria s-a găsit virusul H5N8. A fost înființată o zonă de protecție pe o rază de trei kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de zece kilometri.

Sâmbătă, s-a confirmat virusul gripei aviare la păsări găsite moarte în jurul lacului Geneva Elveția. Săptămâna aceasta, în jurul lacului Constanța (Bodensee) — situat la granița dintre Germania, Elveția și Austria — s-a găsit virusul H5N8 la câteva rațe sălbatice moarte.

Săptămâna trecută, Autoritatea sanitar-veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunțat că a identificat un caz de infecție cu virusul H5N8 la o fermă de curcani din județul Bekes, sud-estul Ungariei, în apropiere de granița cu România.

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a cerut celor 180 de state membre, printre care se numără și România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, piețe și în comerțul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.