Proiect de cercetare pentru obținerea de materiale implantabile bioabsorbabile, implementat de UMF Târgu Mureș și o companie specializată

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș a anunțat, pe site-ul propriu, obținerea unei finanțări, în colaborare cu o serie de parteneri, pentru proiectul „Instalație pentru obținerea prin levitație în atmosferă inertă a aliajelor biocompatibile ușoare de înaltă puritate”, în urma căruia se dorește obținerea unor materiale medicale implantabile care să se fie resorbite de organismul uman.Proiectul are o valoare de 1.609.979 lei și va fi implementat de compania AAGES S.A. Sângeorgiu de Mureș și UMF Târgu Mureș, în colaborare cu Institutul Politehnic din București.

„Participăm la o cercetare BIOLEV — elaborare materiale bioabsorbabile — în colaborare cu Institutul Politehnic București și UMF Târgu Mureș. Noi realizăm o instalație cu care se vor produce materiale care ulterior vor fi testate, astfel încât în caz de accidente care necesită implantarea de șuruburi sau tije în organism, acestea să se poată resorbi și să nu mai necesite încă o operație pentru îndepărtarea lor. Noi figurăm în acest proiect fiindcă materialul trebuie să fie foarte pur și se obține prin topire. Dacă se face orice fel de cuvă, orice suport atunci se poate contamina și aici noi avem o soluție și o instalație în care materialul levitează și nu se contaminează (…) Avem experiență, am mai făcut niște încercări și constatat că se poate realiza. Atunci lucrăm la realizarea instalației care să producă acest material în condiții de laborator”, a explicat Gabor Molnar, directorul general al AAGES.

Proiectul a fost acceptat spre finanțare în cadrul Competiției PNCDI III — Programul 2: Creșterea Competitivității Economiei Românești prin Cercetare, Dezvoltare și Inovare — Subprogramul 2.1. Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare și Inovare — Transfer la Operatorul Economic, coordonat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), din subordinea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Director de proiect este Kelemen Gyorgy, din partea S.C. AAGES S.A. Sângeorgiu de Mureș, iar responsabil de proiect din partea UMF Târgu Mureș este dr. Kelemen Hajnal.