Breaking News

Ionut Dumitru: România va avea, în 2017, cele mai mici venituri fiscale înregistrate vreodată, de 25,4% din PIB

România va avea, în 2017, cele mai mici venituri din taxe și impozite de când există statistici de acest gen, de mai bine de 20 de ani, de 25,4% din PIB, mult sub media europeană de 40% din PIB, din cauza reducerilor de taxe și impozite adoptate prin noul Cod fiscal, a declarat marți președintele Consiliului fiscal, Ionuț Dumitru.

„În proiecția pe 2017, România va avea probabil cele mai mici venituri fiscale, de 25,4% din PIB, cel mai mic nivel de când avem astfel de date fiscale, de peste 20 de ani. Cum am ajuns aici? prin reducerile de taxe din Codul Fiscal”, a explicat Dumitru în cadrul unei conferințe de specialitate.

Potrivit acestuia, toate partidele politice promit, în special în această perioadă, reduceri masive de taxe și impozite, iar contribuabilii își doresc aceste reduceri pentru că, din diverse motive, nu vor să plătească taxe și impozite.

„Dar dacă vom continua la nesfârșit cu această abordare, suntem pe calea sigură către disoluția statului. Un stat cu venituri foarte mici nu poate supraviețui”, a subliniat președintele Consiliului fiscal.

Astfel în opinia sa, România va avea, în 2017, cele mai mici venituri fiscale din Uniunea Europeană, cu excepția Irlandei.

„Media europeană este de aproape 40% din PIB. În aceste condiții, despre ce apartenență europeană vorbim, cu 25,4% din PIB venituri fiscale. Chiar și Bulgaria este la aproape 30% din PIB venituri fiscale”, a mai spus Dumitru.

El s-a referit și la discuțiile legate de deficitul bugetar, respectiv de încadrarea acestuia în limita stabilită prin tratatul de la Maastricht, de 3% din PIB.

„S-a spus că România nu este singura țară cu astfel de deficit. Fals! Conform Comisiei Europene, în 2017 deficitul bugetar al României va fi de peste 3% din PIB, în actualele condiții, fără creșterile de salarii discutate. La nivel european este al doilea cel mai mare deficit după Spania”, a adăugat oficialul citat.

Dumitru a menționat faptul că și în privința deficitului structural, alături de Cipru, România are cea mai rapidă deteriorare a poziției fiscale.

În plus, președintele Consiliului fiscal a amintit, în contextul discuțiilor referitoare la presiunile bugetare pe anul viitor, angajamentul politic de a majora bugetul pentru Apărare la 2% din PIB în 2017, de la 1,11% din PIB în prezent (sau 1,48% din PIB dacă se adaugă și pensiile speciale ale angajaților din domeniu).

Conform noului Cod fiscal, de la 1 ianuarie 2017 cota TVA va fi redusă la 19%, cota impozitului pe dividend va fi redusă de la 16% la 5%, și se vor elimina taxa pe construcții speciale și supra-acciza pentru carburanți.