Pornind de la zicătoarea „Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie”, am alcătuit un traseu strict personal pe potecile lungi şi meandrate ale celui mai mare Târg de carte autohton. Ediţia din acest an a Târgului Gaudeamus va avea loc la Complexul Expoziţional Romexpo, între 16-20 noiembrie.Mai întâi şi mai întâi am să poposesc la standul invitatului de onoare al acestei ediţii: China. În programul Târgului am citit că aceasta se va prezenta cu un stand reprezentativ pentru literatura chineză contemporană şi cu un program dens de evenimente, dedicate profesioniştilor de pe piaţa cărţii şi publicului. Eu voi fi de partea publicului. Sunt tare curios să văd cum şi cu ce se prezintă la Bucureşti ţara asta, care are 1,4 miliarde de locuitori, adică tot atâţia cât trăiau pe întreaga planetă la anul 1900.
Vineri, 18 noiembrie, între orele 13.00-20-00, sâmbătă, 19 noiembrie (10.00-11.30 şi 12.00.15.00) şi duminică, 20 noiembrie (10.00-15.30) mă voi abate din când în când pe la standul Q-T-RAZ, unde la vânzare se va afla nimeni altul decât Nicu Alifantis. Cu acest prilej am să mai răsfoiesc o dată albumul foto al lui Răzvan Voiculescu – „Dor de ROST”, o pledoarie, în 300 de pagini, pentru rostul românesc: meşteşuguri, obiceiuri uitate şi poveşti de viaţă. La Q-T-RAZ, Nicu Alifantis va veni şi cu ale lui: muzici şi cărţi. L-am văzut/ ascultat pe Nicu Alifantis mânuind o sumedenie de instrumente, vreau să-l văd şi cum butonează la casa de marcat.
Sâmbătă, 19 noiembrie (11.30-12.00) nu voi lipsi de la standul NEMIRA, unde voi asista la lansarea audiobook-ului aceluiaşi Alifantis – „Scrisori nedesfăcute”. Pe audiobook sunt texte citite de autor şi de actorul George Ivaşcu, însoţite de muzici semnate şi interpretate de Nicu Alifantis şi Léonard Constant. La această lansare, în programul Târgului este anunţată şi prezenţa lui Sergiu Cioiu (do you remember?).
La ora 14.00, fuga la Polirom, să asist la lansarea unui nou volum din seria de autor „Vladimir Nabokov” – „Scrisori către Vera” (traducere din engleză şi note de Veronica D. Niculescu). Sunt scrisori de dragoste scrise de Nabokov (colecţionarul de fluturi – la propriu – şi, în acelaşi timp, „inventatorul” Lolitei) soţiei sale, Vera.
Tot sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 14.30, mă voi înfiinţa la standul NEMIRA, unde va fi lansată colecţia de poezie a editurii – „Vorpal”, colecţie coordonată de poeta Svetlana Cârstean. Primele două volume publicate sunt „Dodii”, de Florin Dumitrescu şi „Sisteme de fixare şi prindere”, de Ştefania Mihalache.
În aceeaşi zi, la 17.30, voi poposi la standul editurii Tracus Arte, unde este programată lansarea celui mai nou volum de versuri al lui Ion Mureşan – „Iluminarea marilor construcţii”.
La ceas de seară, 18.15, deşi voi fi destul de ostenit, aş vrea să fiu prezent la standul editurii Paralela 45, ca să asist la al doilea desant poetic al colecţiei qPOEM –11 volume de poezie (asta după ce în această vară, în aceeaşi colecţie, au fost lansate 13 volume).
Duminică, 20 noiembrie, la ceasurile 15.00 fix, mă voi înfiinţa la Cartea românească, unde Octavian Soviany îşi va lansa cel mai nou roman: „Năluca”.
Programul de vizitare a Târgului, pentru toate categoriile de public, este zilnic, între orele 10.00 şi 20.00. Accesul în incintă se face pe baza biletului de intrare, în valoare de 5 lei, şi a abonamentului valabil pe întreaga perioadă a Târgului – 10 lei.
Cum am legitimaţie de presă, nu voi plăti nimic pentru accesul la Târg, alături de preşcolari, elevi, studenţi, cadre didactice, bibliotecari şi pensionari.