Tăriceanu, despre Iohannis şi nominalizarea viitorului premier: O criză politică majoră nu este utilă

 

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri că PSD şi ALDE ar putea forma, după alegeri, o majoritate care să propună premierul şi că Iohannis ar trebui ”să cântărească anumite decizii”, afirmând că ”o criză politică majoră” nu este utilă.”Eu cred că preşedintele când ia anumite decizii trebuie să cântărească foarte bine. Ar fi un gest unic într-o democraţie parlamentară ca un preşedinte să desconsidere votul majorităţii cetăţenilor. Nu vreau să merg mai departe cu aceste speculaţii (…). Eu mă aştept să nu avem o perioadă post-electorală marcată de incidente care pot să ducă la o criză politică majoră. Nu cred că este util pentru România. Cred că avem lucruri mult mai importante de făcut decât să stăm în lupte politice sterile care nu ar face decât să coboare România în ochii partenerilor noştri”, a spus copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, la Interviurile Gândul, întrebat dacă ar fi plauzibilă o suspendare a preşedintelui dacă va refuza să numească premierul propus de majoritatea care se va contura după alegerile din 11 decembrie.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că ALDE şi PSD ar putea forma o coaliţie majoritară în Parlament, potrivit sondajelor, însă trebuie aşteptat rezultatul alegerilor din 11 decembrie.

Întrebat dacă, în lumina declaraţiilor făcute de Klaus Iohannis, crede că acesta ar putea refuza premierul propus de ALDE-PSD, Tăriceanu a susţinut că nu vrea ”să pună răul înainte”.

”Cred că domnul Iohannis este în campanie electorală – aşa cum ne-a demonstrat – şi pentru a încuraja susţinătorii domniei sale şi ai PNL face anumite declaraţii care au menirea să îi descurajeze pe ceilalţi. Le pun în acest registru şi nu cred că votul exprimat de cetăţeni (…) oricare ar fi preşedinte României va fi în situaţia să desconsidere votul majorităţii românilor. (..) Nu vreau să fac speculaţii, de ce să punem răul înainte. De ce să nu îi dăm preşedintelui avantajul de bună-credinţă (…)”, a detaliat liderul Senatului.

Tăriceanu a adăugat că Iohannis este ”un emul al lui Băsescu”.

”Mi-am imaginat ca preşedintele Iohannis nu va încerca sa fie un fel de emul al lui Băsescu. Din păcate, modul în care se comporta ne arata că tiparul în care a funcţionat preşedintele Băsescu este preluat de actuala preşedinţie”, a conchis el. Tăriceanu a precizat că îi cere în continuare lui Klaus Iohannis ”să dea răspuns clar la o întrebare: (…) respectă voinţa majorităţii românilor la alegeri sau nu?”.