Angela Merkel admite că acordul de liber schimb dintre UE și SUA nu mai poate fi semnat

 

Cancelarul german Angela Merkel a recunoscut joi, cu ocazia vizitei de rămas bun efectuată la Berlin de președintele american Barack Obama, că acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și SUA (TTIP) nu mai poate fi semnat, având în vedere așteptările privind politica mai protecționistă pe care ar dori să o aplice viitorul lider de la Casa Albă, Donald Trump, relatează AFP.

‘M-am implicat mult în realizarea acestui acord de liber schimb cu SUA, am avansat în negocieri, dar acum ele nu se pot finaliza’, a indicat Angela Merkel, ea manifestându-și totuși speranța că ‘într-o zi’ s-ar putea ajunge la încheierea acestei înțelegeri.

‘Ceea ce ne unește este convingerea comună că mondializarea trebuie organizată uman, politic, dar nu este posibilă o întoarcere la vremea de dinaintea mondializării’, a mai spus șefa guvernului german.

Acordul TTIP a fost intens susținut de Obama și Merkel, însă în interiorul UE s-au afirmat în ultima vreme tot mai multe voci împotriva lui, mai ales în Franța, în contextul îngrijorărilor că o asemenea înțelegere va implica o relaxare a normelor sociale, ecologice și de sănătate în statele blocului comunitar.

Speranțele semnării acordului au fost diminuare și de discursul rezervat al lui Trump față de liberul schimb, viitorul președinte manifestându-și intenția de a denunța alte acorduri de acest fel pe seama cărora el pune pierderea locurilor de muncă în SUA.