Republica Belarus: Manifestări în cadrul proiectului ”Români în cultura universală”, care omagiază în acest an Anul Brâncuși

O serie de evenimente organizate în cadrul proiectului ”Români în cultura universală”, care omagiază în acest an Anul Brâncuși în Republica Belarus, au avut loc zilele acestea la Minsk.

Conform unui comunicat dat publicității de Ambasada României în Republica Belarus, ciclul de manifestări a debutat luni, 14 noiembrie, cu vernisajul unei ample expoziții româno-belaruse de sculptură, pictură, grafică și fotografie la Galeriile Muzeului de Istorie din Minsk.

Sub titlul ”Omagiu Lui Brancuși” sunt expuse lucrări semnate atât de autori români, cât și de artiști belaruși. Printre aceștia se numără sculptorii Vlad Ciobanu, Maxim Dumitraș, Nicolae Fleissig, Panaite Chifu, Neculai Păduraru, Valer Neag, Ioan Pop-Vereta, Mihai Țopescu, Ionel Iștoc, Ioan Grecu. Partea belarusă este reprezentată prin lucrări semnate de Mihail Borozna, Vladimir Zinkevici, Serghei Așuha, Fiodor Șurmeleov, Evgheni Ivanov, Iurii Iakovenko.

Expoziția a fost deschisă de ambasadorul României la Minsk, Viorel Moșanu, și de ministrul culturii al Republicii Belarus, Boris Svetlov. Au participat curatorii expoziției, Vlad Ciobanu și Ekaterina Kenigsberg, directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Doru Strîmbulescu, rectorul Academiei de Arte din Republica Belarus, Mihail Borozna, și viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor.

Vernisajul s-a încheiat cu un concert de piese muzicale inspirate din folclorul românesc, semnate de compozitorul Erik Satie, prietenul lui Brâncuși, ”Sunete fundamentale” (Trois Gnossiennes), interpretat de pianistul Artem Șaplyko, solist al Filarmonicii de Stat din Republica Belarus.

Marți, 15 noiembrie, la Academia de Arte a Republicii Belarus, s-a desfășurat un colocviu științific, în cadrul căruia directorul Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Doru Strîmbulescu, a prezentat prelegerea ”Conceptul unitar al ansamblului brâncușian de la Târgu Jiu în viziunea filosofului Constantin Noica”, iar sculptorul Vlad Ciobanu a vorbit despre școala românească de sculptură.

Au urmat proiecția unor fragmente din filmul documentar ”Brâncuși”, regizat de Cornel Mihalache, și un dialog cu studenții și profesorii de la prestigioasa instituție de învățământ din Republica Belarus.

Membrii delegației române prezenți în capitala belarusă cu ocazia acestor evenimente au vizitat câteva ateliere ale artiștilor plastici belaruși și au beneficiat de un tur al orașului Minsk și al împrejurimilor, însoțiți de Ryhor Sitnica, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Belarus (UAP), Alexander Șapo, șeful secției de sculptură a UAP, și Vladimir Slobodcikov, șeful catedrei de sculptură a Academiei de Arte belaruse.

În acest an, evenimentele din cadrul proiectului ”Români în cultura universală”  sunt organizate de Ambasada României în Republica Belarus, în colaborare cu Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, primăria municipiului Târgu Jiu, Muzeul de Istorie a orașului Minsk, Galeria Mihail Savitskyi, Academia de Arte și Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Belarus, primăria orașului Minsk, precum și cu alte instituții.