‘ Statele UE aprobă principiul ridicării vizelor de scurtă durată pentru cetățenii ucraineni

 

 

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat joi principiul ridicării vizelor de scurtă durată pentru cetățenii ucraineni, după măsura similară decisă luna trecută pentru georgieni, informează AFP și Reuters, citând un comunicat oficial de la Bruxelles.

Ambele decizii vor putea fi însă puse în aplicare numai după aprobarea lor de către Parlamentul European și după ce UE va adopta un nou mecanism, cunoscut drept ‘frâna de urgență’, cerut mai ales de Franța și de Germania și care permite suspendarea rapidă a scutirii de vize.

‘Sunt încântat că decizia noastră poate trimite un mesaj pozitiv înaintea summitului UE-Ucraina de la 24 noiembrie’, a anunțat Peter Javorcik, reprezentantul permanent la UE al Slovaciei, a cărui țară deține președinția prin rotație a Consiliului UE.

Comisia Europeană a declarat în decembrie 2015 că Ucraina îndeplinește toate criteriile pentru a beneficia de scutire de vize pentru cetățeni săi, a amintit Consiliul UE, într-un comunicat.

Adoptarea măsurii a fost însă întârziată pe fondul crizei refugiaților.

În luna mai, Comisia Europeană a prezentat propuneri amendate, ținând cont de îngrijorările statelor europene față de liberalizarea vizelor pentru un număr potențial de peste 100 de milioane de persoane, cetățeni ai Ucrainei, Georgiei, Kosovo, însă mai ales ai Turciei, chiar dacă aceasta din urmă nu respectă deocamdată toate criteriile UE.

Mecanismul, aflat încă în negociere între statele membre și Parlamentul European, ar putea fi declanșat în situații precum un aflux de cetățeni care ar rămâne în UE după expirarea vizei.

Scutirea de vize ar mai putea fi suspendată și dacă statul beneficiar nu își mai respectă angajamentele în privința readmisiei cetățenilor săi sau a migranților ilegali care i-au tranzitat teritoriul înainte de a ajunge în UE.