Costa Rica înregistrează primul caz al unui bebeluș născut cu microcefalie asociată Zika

Ministerul Sănătății din Costa Rica a confirmat primul caz al unui bebeluș născut cu microcefalie asociată virusului Zika și a cărui stare este stabilă, relatează EFE.

Directorul pentru supravegherea sănătății din minister, Daniel Salas, a explicat pentru EFE că analizele de laborator ale bebelușului au fost pozitive și a catalogat cazul drept „microcefalie congenitală cauzată de Zika”.

„Copilul s-a născut cu microcefalie dar nu am detectat nicio complicație, este stabil și i se acordă toată îngrijirea și sprijinul necesar”, a comentat Salas.

Bebelușul care s-a născut de 20 de zile este originar din provincia de Limon. Salas a precizat că anual se nasc în Costa Rica între 40 și 45 de bebeluși cu microcefalie provocată din diferite cauze. În prezent sunt analizate 50 de cazuri.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în Costa Rica s-au înregistrat până la 9 noiembrie 1.415 cazuri de Zika, dintre care 128 sunt femei însărcinate.

Zika este un virus care provoacă febră, conjunctivită, dureri de articulații, de mușchi și de cap și este transmis de țânțarul Aedes aegypti, care transmite și virusul dengue și chikunguńa.