Festivalul Internațional de Teatru Idiș – TES FEST: Trupe de teatru, formații de muzică klezmer, lansări de carte

 

Trupe de teatru profesioniste din Statele Unite, Israel, Franța și Polonia, formații și interpreți de muzică klezmer, lansări de carte, workshop-uri vor aduce în atenția publicului cultura idiș la Festivalul Internațional TES FEST care începe duminică în București.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș este organizată în perioada 20 — 27 noiembrie de Teatrul Evreiesc de Stat, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume, în România, la Iași, în anul 1876, de către scriitorul și artistul Avram Goldfaden, informează un comunicat remis sâmbătă AGERPRES de instituția de cultură.

Timp de opt zile, trupe de teatru profesioniste de limbă idiș din Statele Unite, Israel, Franța și Polonia, dar și formații și interpreți de muzică klezmer de renume mondial vor evolua la acest eveniment. Festivalul va găzdui și o serie de evenimente conexe: workshop-uri de cultură idiș realizate de personalități de renume — David Esrig, Zalmen Mlotek, Schmuel Atzmon și Rafael Goldwaser, precum și lansări de carte și expoziția Barașeum — o istorie în imagini a activității Teatrului Evreiesc de Stat, arată sursa citată.

„Festivalul Internațional de Teatru Idiș se adresează publicului larg (români și străini) din toate categoriile de vârstă, pentru a deschide prin mijloace de expresie specifice o poartă de cunoaștere, contribuind astfel la înțelegerea, acceptarea și apropierea între culturi”, spune directorul TES, actrița Maia Morgenstern, conform sursei citate.

Programul manifestărilor este disponibil pe site-ul oficial www.tesfest.ro. Accesul este liber la toate evenimentele și spectacolele, pe bază de rezervare, la adresa de e-mail rezervari@tesfest.ro.