Breaking News

Trucuri pentru a tine sub control eczema

Eczema este o afectiune frecventa ce se manifesta prin inflamatia pielii. Aceasta este de mai multe tipuri si se prezinta sub forma mai multor simptome, precum mancarimi, roseata, crapaturi sau basici.

In functie de cauza, eczema se poate agrava si cauza simptome severe. Insa, poate deveni si cronica, avand simptome mai blande.

Iata cum puteti tine sub control eczema:

Faceti schimbari in dieta

Anumite alimente pot juca un rol important in aparitia sau agravarea eczemei, in cateva minute sau chiar dupa cateva zile. O vizita la medic va poate ajuta sa stabiliti o dieta corespunzatoare. In plus, medicul va poate recomanda anumite testari pentru a stabili daca sunteti sau nu alergic la un aliment. Acest lucru va ajuta sa stiti care dintre alimentele consumate va agraveaza eczema.

Fototerapia

Aceasta se face la recomandarea medicului si consta in terapia cu lumina. Veti sta sub un dispozitiv special care emite lumina ultravioleta. Razele ultraviolete sunt cele care va pot favoriza arsurile solare, insa, atunci cand sunt folosite in cantitati mici, va pot ajuta pentru tratarea eczemei.

Razele ultraviolete pot reduce mancarimile si inflamatia. In plus, ajuta pielea sa lupte impotriva bacteriilor ce pot cauza inflamatie. Terapia cu lumina este recomandata pe o perioada de aproximativ o luna.

 

Steroizii

Daca eczema se agraveaza, medicul va poate prescrie steroizi sub forma de crema sau pastile. Acestia ajuta la reducerea inflamatiei si va amelioreaza simptomele rapid. Insa, steroizii pot avea efecte adverse, precum insomnie si iritabilitate. Din acest motiv, trebuie administrati pentru o perioada scurta de timp.

Antihistaminicele

Acest tip de medicamente ajuta la ameliorarea mancarimilor. Este recomandat sa faceti o vizita la medic pentru a-i explica simptomele pe care le aveti si pentru a beneficia de un tratament corespunzator. Antihistaminicele nu trebuie administrate ziua, ci seara, inainte de culcare, deoarece produc somnolenta.

Medicamentele care deprima sistemul imunitar

Unele medicamente pot incetini activitatea sistemului imunitar de a reactiona in exces si de a ataca pielea. Acestea trebuie administrate cu avizul medicului si amelioreaza mancarimile si vindeca pielea. Insa, acest tip de medicamente au efecte adverse, precum cresterea tensiunii arteriale si aparitia durerii de stomac. In plus, acestea cresc riscul de aparitie a infectiilor si a cancerului. Nu ar trebui administrate persoanelor cu afectiuni cronice sau copiilor cu varsta mai mica de 2 ani.

Antibioticele

Antibioticele nu ajuta la ameliorarea mancarimilor sau a rosetii, insa sunt indicate in cazul in care eczema se infecteaza.

Psihoterapia

Eczema va poate face sa va simtiti anxios, nervos sau frustrat. Stresul poate agrava aceasta afectiune. Psihoterapia efectuata de catre un specialist va poate face sa realizati ca aveti control asupra sanatatii si va poate invata cum sa reactionati in aceasta situatie.

Este important sa reduceti nivelul de stres, intrucat acesta poate agrava situatia in care va aflati. Incercati sa gasiti metode de relaxare, precum si anumite tehnici de detensionare (meditatie, exercitii de inspiratie profunda etc). Nu uitati sa cereti si sprijinul familiei si al persoanelor apropiate. Acest lucru va poate face sa treceti mai usor peste modul in care tineti sub control eczema.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie