Economic

Raport Banca Mondială: Creștere modestă de 1,6% a PIB pentru țările din Europa și Asia Centrală, în 2016

Prețurile scăzute ale petrolului și bunurilor de larg consum, scăderea ratelor investițiilor și creșterea populismului reprezintă elemente esențiale care vor duce la o creștere modestă a produsului intern brut (PIB) de 1,6% în rândul statelor din Europa și Asia Centrală (ECA), la nivelul anului 2016, relevă cel mai recent Raport Economic al Băncii Mondiale (BM) pentru această zonă, prezentat, marți, într-un briefing de presă.

„Regiunea Europei și Asiei Centrale (din care face parte și România — n.r.) va consemna un avans modest de 1,6% în 2016, în creștere ușoară de la 1,4% în 2015, însă scăderea veniturilor și consumul vor atenua această creștere modestă. Este preconizat faptul că această creștere modestă ca va continua în 2017 și 2018, cu o creștere previzionată la 1,5% și, respectiv, 1,8%”, precizează documentul lansat marți la București.

La nivelul Europei de Est și Asiei Centrale, creșterea va rămâne pozitivă, iar PIB-ul va înregistra un salt de 0,7%, în 2016, de 2,3%, în 2017 și de 2,6%, în 2018.

În același timp, se preconizează o ușoară scădere a creșterii în Uniunea Europeană, iar în Balcanii de Vest se prognozează o creștere de 2,7%, în acest an, de 3,2% în 2017 și de 3,5%, în 2018.

Hans Timmer, economistul șef al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, consideră că votul Brexit și criza refugiaților „testează cooperarea la nivel european, în timp ce jumătatea de est a regiunii încearcă în continuare să se adapteze la prețurile mai scăzute ale petrolului”. „Imposibilitatea regiunii de a genera noi resurse de dezvoltare contribuie la o creștere a populismului și polarizării, cât și la lipsa de încredere în instituții”, a afirmat, în briefingul de presă, Hans Timmer.

Potrivit autorilor raportului, analizele și sondajele din document evidențiază faptul că preocupările cu privire la un mediu economic schimbător și, în special, cu privire la lipsa siguranței locului de muncă, alimentează creșterea polarizării politice în statele ECA. „O creștere rapidă a locurilor de muncă temporare și part-time și schimbarea cererii de competențe, determinate de noi tehnologii digitale, contribuie la creșterea îngrijorărilor în rândul oamenilor din regiune și alienează într-o măsură sprijinul popular dinspre mijlocul spectrului politic (…) Pentru a putea face față acestor provocări, guvernele și societățile trebuie să asigure noi perspective în această eră economică nouă fără a se baza pe soluțiile care au funcționat în trecut, în circumstanțe diferite”, notează realizatorii Raportului.

Raportul Băncii Mondiale arată, totodată, necesitatea îmbunătățirii cercetării și colectării datelor cu privire la inegalitate, inclusiv indicatori referitori la percepția oamenilor cu privire la inegalitate.

Biroul Băncii Mondiale în România a prezentat, marți, la București, cel mai recent Raport Economic al Băncii Mondiale pentru regiunea Europa și Asia Centrală (ECA). Documentul analizează performanța macroeconomică a regiunii ECA și explorează provocările specifice ce conduc la o creștere a populismului și polarizării la nivelul regiunii.

Related Articles

Back to top button