Strat de zăpadă de peste 30 de centimetri în Făgăraș; există risc moderat de avalanșă

Stratul de zăpadă depășește 30 de centimetri grosime în zona de creastă a Masivului Făgăraș, existând risc moderat de producere a avalanșelor, a anunțat marți Serviciului Public Județean Salvamont (SPJS) Argeș.

„Riscul de avalanșă este de gradul 2 la altitudini peste 1.800 de metri, astfel că toate traseele montane din județul Argeș care se afla la altitudini superioare celei de 1.500 de metri sunt și vor rămâne închise. Stratul de zăpadă de la Cota 2000 — Transfăgărășan măsoară 36 de centimetri, acesta prezentând porțiuni extinse foarte înghețate, care pot cauza alunecarea”, se precizează într-un comunicat transmis de SPJS Argeș.

Conform scalei europene de risc de avalanșă, în cazul gradului al doilea, moderat, stratul de zăpadă este mediu stabilizat pe anumite pante suficient de înclinate, în rest fiind stabil. Declanșările de avalanșe sunt posibile mai ales din cauza supraîncărcării, nefiind așteptate declanșările spontane de avalanșe de mare amploare.

Salvamontiștii recomandă le recomandă turiștilor prudență maximă în această perioadă.

„Chiar dacă iarna aceasta a debutat în mod normal, condițiile meteo schimbătoare pot cauza avalanșe ce pot face victime în rândul turiștilor entuziaști, însă fără pregătire constantă de iarnă”, se mai arată în comunicat.

AGERPRES