Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu ambasadorii UE pentru Parteneriatul Estic
Prim-ministrul Pavel Filip a avut, astăzi, o întrevedere cu ambasadorii Uniunii Europene pentru Parteneriatul Estic, aflaţi în vizită de lucru în Republica Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.
Premierul a menţionat că această vizită este o oportunitate de examinare a situației la zi din ţara noastră şi a exprimat determinarea Guvernului de a continua implementarea Acordului de Asociere. „Alegerile prezidențiale nu pot schimba opțiunea de integrare europeană a ţării. Republica Moldova este un stat parlamentar. Deciziile strategice le ia Parlamentul, iar implementarea lor este prerogativa Guvernului. Există garanții constituționale în acest sens, dar și un bun simț post-electoral”, a subliniat Pavel Filip. Prim-ministrul şi-a exprimat încrederea că Guvernul va avea o conlucrare constructivă cu Preşedintele ales.
Totodată, Premierul a dat asigurări că Executivul va continua eforturile de realizare a angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere, iar reformele sînt iminente pentru a asigura bunăstarea cetăţenilor. „În acest Guvern aveţi un gardian al drumului european. Ne-am propus să construim o Moldovă bazată pe valorile europene, astfel ca fiecare cetăţean să înţeleagă că această cale este cea corectă”, a accentuat Premierul.
Şeful Executivului s-a referit şi la Programul încheiat cu FMI, care nu doar oferă finanţare, dar reprezintă şi o agendă de reforme. „Anul 2015 a fost anul crizei, anul 2016 al stabilizării, iar 2017 e anul seriozității în dezvoltare şi al reformelor accelerate”, a punctat Pavel Filip.
La rîndul lor, Ambasadorii UE pentru Parteneriatul Estic au felicitat Guvernul pentru succesele înregistrate, inclusiv în realizarea Foii de parcurs şi în obţinerea unui Program cu FMI, care denotă un volum mare de lucru efectuat. În altă ordine de idei, oficialii europeni au menţionat că alegerile prezidenţiale s-au desfăşurat conform standardelor şi, în pofida unor neajunsuri, reprezintă un progres democratic.
Totodată, ambasadorii europeni au exprimat disponibilitatea de a susţine consecvent Republica Moldova în promovarea reformelor, care vor schimba în bine viaţa cetăţenilor.
În context, părţile au vorbit despre necesitatea eficientizării cooperării pe dimensiunea Parteneriatului Estic, menţionînd importanţa revigorării acestei structuri regionale.