Anghel (BVB): Guvernul trebuie să ceară fonduri structurale pentru a oferi bani companiilor care se listează

Guvernul trebuie să ceară fonduri structurale pentru a oferi bani companiilor care se listează pe bursă, așa cum se întâmplă în alte țări, a declarat, joi, președintele Bursei de Valori București, Lucian Anghel, într-o dezbatere privind strategiile de dezvoltare a pieței de capital pentru Proiectul de țară inițiat de Administrația Prezidențială.

„Mi se pare o idee foarte bună să avem un singur element în cadrul Guvernului cu care să putem discuta dezvoltările de IPO-uri (oferte public inițiale — n.r.). Măsurile fiscale reprezintă un alt obiectiv pentru stimularea investițiilor pe termen lung. Discutăm de eliminarea CASS, de neimpozitarea câștigurilor, de o serie de facilități pe care alte țări le oferă pentru listarea companiilor pe bursă. Sunt țări care prin fonduri structurale oferă bani pentru listarea companiilor. Cine trebuie să ceară? Guvernul trebuie să ceară fonduri structurale. Cu toții trebuie să vorbim aceeași limbă ca guvernele viitoare să ceară, să includă în cadrul fondurilor structurale necesitatea ca o companie care se listează să poată să beneficieze de susținere financiară. Dacă se poate întâmpla acest lucru în alte țări din UE, nu înțeleg de ce la noi nu se poate”, a spus Anghel.

Potrivit acestuia, o companie care se listează ar trebui să aibă parte de deductibilități fiscale.

„Dacă un antreprenor român se duce și ia un credit de la o bancă, dobânda aferentă creditului se reduce din profitul net și din impozitul pe care îl plătește către statul român. Dobânda e deductibilă fiscal. Dacă o companie se listează la bursă și atrage capital printr-un IPO nu beneficiază de absolut nimic, deși ar fi normal ca echivalentul dobânzii să fie deductibilă fiscal. Lucrurile acestea trebuie să le spunem cât mai mulți”, a mai afirmat președintele BVB.

Reprezentanți ai pieței de capital vor propune, joi, într-o dezbatere, strategii de dezvoltare a acesteia pentru Proiectul de țară inițiat de Administrația Prezidențială.

Dezbaterea, organizată de Agenția de PR Concord Communication, este o inițiativă privată și nu există nicio implicare de ordin organizatoric din partea Administrației Prezidențiale. Scopul acestei dezbateri este de a însuma idei și propuneri pentru dezvoltarea sectorului piața de capital din partea organizațiilor acestei industrii, iar concluziile vor fi cuprinse într-un material care va fi pus la dispoziția tuturor factorilor decidenți din administrația publică.

La eveniment au fost invitați Ionuț Dumitru, vicepreședinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România, Mircea Ursache, vicepreședinte Autoritatea de Supraveghere Financiară, Lucian Anghel, președinte al Bursei de Valori București, Ionuț Manole, director general adjunct Depozitarul Central și alții.

„La jumătatea anului 2017, Comisia Prezidențială însărcinată cu elaborarea strategiei Proiectului de țară și-a propus lansarea publică a unui document care să cuprindă lucrările acestei comisii și să ofere un ‘fir călăuzitor’ dezvoltării României pentru perioada următoare. Dezvoltarea pieței de capital locale este o componentă care nu poate să lipsească din nicio strategie care își propune identificarea de căi și modele pentru dezvoltarea României. O piață de capital dezvoltată este condiția și premisa construcției unei economii bine și corect finanțate, rezistente și dinamice. Premisele pentru această Dezbatere se referă la faptul că finanțarea economiei locale se face aproape exclusiv prin intermediul sistemului bancar, deși în întreaga UE se pune problema schimbării acestui modelul de finanțare — de la finanțarea prin bănci spre finanțarea prin piața de capital”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Potrivit sursei citate, listarea companiilor ar putea aduce un plus de transparență și de dinamică, atât companiilor respective, cât și mecanismului economic în general, iar o piață de capital dezvoltată ar deveni o alternativă la sistemul de pensii.

În cadrul dezbaterii vor fi abordate teme precum identificarea cadrului juridic care ar permite menținerea și continuarea programelor de listări ale companiilor de stat, indiferent de guvernare, identificarea modalităților de stimulare a listării companiilor la Bursa de Valori (stimulente fiscale și/sau de orice altă natură), identificarea modalităților de atragere a publicului de retail către Piața de capital (programe de educație, înlesniri fiscale), identificarea modalităților prin care se poate susține dezvoltarea Pieței de capital autohtone (listări, programe de educație, stimuli fiscali, intrarea Statului alături de BERD în acționariatul BVB, sprijinul Statului în înființarea Contrapărții Centrale, reducerea taxelor ASF etc.).