Basarabia

Experţi internaţionali vor discuta la Chişinău despre soluționarea conflictului transnistrean

Experţi internaţionali vor examina astăzi la Chişinău provocările și obstacolele ce împiedică soluționarea politică a conflictului transnistrean în actualul context regional. Discuțiile se desfăşoară în cadrul conferinței „Soluționarea conflictului transnistrean: Quo Vadis?”, informează MOLDPRES.

Prezent la eveniment, Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că pentru rezolvarea conflictului transnistrean au fost create platforme pentru discuţii, unde au fost identificate momentele-cheie pentru soluţionarea acestei probleme.

„Mai multe persoane ar putea crede că problema conflictului transnistrean de ani de zile se tot discută şi tot parcă am sta pe loc, însă nu este aşa, deoarece în anul curent la acest subiect am avut mai multe evenimente şi dialoguri constructive, desfăşurate nu doar la Chişinău. De aceea, le aducem mulţumiri experţilor din cadrul OSCE, care au depus un efort foarte mare pentru o comunicare eficientă. Dezbateri la acest subiect au existat de nenumărate ori şi în Parlamentul R. Moldova, la fel a fost creată o platformă pentru stabilirea elementelor de reper ce ar urma să fie clarificate. Constat că am avansat în discuţii şi analize, iar astăzi vom stabili încotro mergem şi care sînt soluţiile, deoarece este nevoie să ne unim eforturile şi să găsim un consens cu toate părţile implicate”, a spus speakerul.

La rîndul său, preşedintele Asociației pentru Politică Externă, Vasile Nedelciuc, a menţionat că evenimentul de astăzi are drept scop identificarea provocărilor şi propunerea unor eventuale soluţii pentru reglementarea conflictului transnistrean.

„Iniţial se spunea că la baza acestui conflict stau problemele lingvistice, etnice şi alte dificultăţi pentru o convieţuire paşnică, însă acum părerile sînt altele deoarece în prezent nu există confruntări între populaţie, ci între elitele politice. Totodată, nu cunoaştem cum  am putea convinge Federaţia Rusă să-şi retragă trupele de pe teritoriul regiunii transnistrene, pentru ca R. Moldova să se poată integra în Uniunea Europeană. Sper ca astăzi să propunem soluţii viabile, deoarece dacă pretindem la normele europene, trebuie să rezolvăm acest conflict într-un mod european”, a remarcat Nedelciuc.

Conferința internațională „Soluționarea conflictului transnistrean: Quo Vadis?” este organizată de către Asociația pentru Politică Externă din R. Moldova cu suportul Black Sea Trust pentru Cooperare Regională, un proiect al German Marshall Fund.

Related Articles

Back to top button