FACEREA DE CACAO

FACEREA DE CACAO

 

Chiar mă miram că încă nu a mai apărut în peisajul electoral spaima de fraudare a alegerilor. De regulă, această spaimă era în zona de interes și de exprimare a lui Traian Băsescu, precum și a partidelor care nu sunt la guvernare.

Este evident că cei bănuiți astăzi nu pot fi alții decât PNL și USR, partide care, chiar dacă nu au un acces direct la actul de guvernare, susțin actualul Guvern Cioloș sau se constituie la modul declarat în cei care vor veni din urmă sau din exterior, atunci când ”se va pune de o nouă guvernare”. Clotilde și cu Nicușor au această obrăznicie de a se considera deja piese guvernamentale, fără de care întregul angrenaj nu va merge, se va bloca înainte de a face acei câțiva pași de prezentare, din fundul scenei, înspre buza acesteia.

Ideea cu fraudatul alegerilor se dorește a fi, în continuare, un semnal de alarmă, de genul plasării echipajelor de la circulație cu girofarurile pornite, în locurile în care, de regulă, se produc accidente de circulație. Să vadă potențialul infractor că este în văzul lumii, că se știe de ce ar vrea el să facă, chiar dacă, despre aceste infracțiuni nu a discutat nici măcar cu el, când prin împrejurimile sale ar fi fost o oglindă sau o ureche bleagă sub formă de fereastră deschisă.

Ideea de a frauda alegerile vine din vechime, din împrejurimi cu totul întunecate, din categoria celor petrecute în  Sălașul Negru din Twin Peaks, spațiul în care totul este posibil să se întâmple, dar mai ales lucrurile imposibil de imaginat. Or, a frauda alegerile electorale în spațiul mioritic este mai mult decât un lucru absurd, cu atât mai mult cu cât invariabilele acuzații au căzut în ridicol s-au dovedit într-un final de importanța și de valoarea unei furtuni într-un lighean și acela găurit.

Astăzi a venit rândul lui Liviu Dragnea să strige: ”Săriți, prindeți hoțul!”, evident hoțul fiind metamorfozat în chipul angelic al Aline Gorghiu, pe când bătea cu insistență pe la ușile copiilor din țară, pentru a mai mânca un biscuite, nu furat, cum ar fi făcut Liviu, ci dat de bună voie de prichindeii speriați de arătarea împietrită în soneriile apartamentelor lor.

Liderul PSD și-a exprimat temerea că nu degeaba DNA a pătruns pe nepusă masă în sălașul Agenției Electorale Permanente, tocmai când acesta se sesizase de posibile abateri de la legea finanțării partidelor politice, referitoare la USL. Cu siguranță că o astfel de acuză ar putea părea desprinsă din boala post-decembristă a clasei politice, numită pentru cunoscători, scenarită, dar prea multe piese de puzzle se potrivesc, de la acuzele directe ale unei justiții corupe la o justiție pusă la dispoziția unor interese, mai puțin ortodoxe, ce țin de interesele oculte ale grupurilor dovedite a fi infracționale.

Deja CEDO începe să arunce în stradă din mobilierul considerat a fi impecabil al DNA, cu ajutorul căruia și-a mobila câteva dosare politice de cea mai mare frumusețea. Personaje cu nume și prenume din justiție sau din instituțiile statului, care slujesc Puterea Judecătorească, sunt deja scoase la iveală și supuse oprobriului public, Livia Stanciu, fostul președinte al ICCJ a României sau Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, ar trebui deja să-și pregătească singure notele explicative, nu înainte de a-și da o demisie de onoare, dacă acest termen nu le-a fost,nu  le este și încă le va fi, mult timp de acum înainte, străin, greu de explicat.

Apelul lui Liviu Dragnea este unul care se poartă și care face opoziția politică mult mai vizibilă, mult mai pregătită să țină de valoarea exactă a rezultatului votului.

„Sunt două instituţii cheie în organizarea alegerilor din România: MAI şi AEP. Ministerul de Interne a suferit transformări majore, cum necum, de la începutul anului Dacian Cioloş a avut ţintă ca de acolo să plece Petre Tobă. (…) Acum MAI este condus de apropiatul lui Dacian Cioloş. Tulburări majore în MAI şi în serviciul secret al ministerului. (…) AEP a rămas fără conducător. AEP este cea care după alegeri centralizează voturile şi repartizează mandate, pe baza unui soft la care noi deocamdată nu avem acces”- a spus liderul PSD și tot el a amintit că „Cei de la PNL se mişcă şi acţionează fără niciun  fel de teamă că MAI i-ar certa măcar sau i-ar pune să intre în legalitate. (…) Ne fac să ne gândim serios că poate această disperare a lor (…) poate să îi ducă cu gândul ca aceste alegeri trebuie fraudate ca ei, cum necum, să îşi pună Guvernul lor”.

Într-o astfel de încrâncenare nimeni nu v-a reuși să bage ața în urechea acului, dar toți vor reuși să se facă de cacao în fața electoratului.

ADI CRISTI