Breaking News

Șuteu: Strategia pentru Cultură – foaia de parcurs a obiectivelor Ministerului Culturii în perioada următoare

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, afirmă că adoptarea Strategiei culturale sectoriale este foarte importantă deoarece ea oferă o perspectivă de termen mediu și lung asupra priorităților pe care Ministerul Culturii le urmărește și a modului în care le vede traduse în linii de acțiune.

„Noi ne-am dori ca această strategie sectorială pentru cultură să fie o hartă clarificatoare a liniilor de acțiune pe care Ministerul Culturii și le propune în următorii ani”, a spus Șuteu la dezbaterea publică privind proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei pentru Cultură și Patrimoniu Național 2016-2020, desfășurată joi la Biblioteca Națională a României.

Ea a explicat că această strategie, „în forma ei inițială, extrem de stufoasă și mult mai puțin transparentă”, a existat în dezbatere pe site-ul Ministerului Culturi încă din anul 2013, punctând că și-a propus ca în mandatul său să dea o formă clară unor linii de acțiune deja inserate în acea primă strategie, dar care, până la urmă, nu fuseseră în niciun fel elaborate până la stadiul în care ele sunt astăzi.

„Ceea ce doream să facem era să curățăm documentul deja existent, să-l clarificăm, să-l adaptăm priorităților care mi s-au părut interesante pentru următorii ani și fezabile în contextul administrativ și legislativ dat și să oferim o foaie de parcurs a obiectivelor pe care le are Ministerul Culturii în perioada următoare”, a spus Corina Șuteu.

Ea a subliniat că strategia nu va fi urmată de un plan operațional.

„Ce linii de acțiune va urmări următorul ministru, câte dintre ele sunt cele pe care și le va stabili ca priorități, pe care le va lăsa oarecum în umbră, asta va fi o chestiune de alegere. Și asta este o chestiune de plan operațional”, a adăugat ministrul.

În context, Șuteu a remarcat „pașii făcuți spre o abordare colaborativă cu sistemul cultural”, dar a reiterat ideea necesității unei atitudini pro-active din partea operatorilor culturali, care „au tot atâta responsabilitate în desenarea politicilor publice ca și sistemul administrativ”.

La dezbatere au luat parte persoane fizice și juridice, reprezentanți ai unor organizații ale societății civile, societăți comerciale, reprezentanți ai instituțiilor publice interesate, ai presei etc.

Ministerul Culturii va publica pe 5 decembrie propunerile primite în consultarea publică a Strategiei pentru Cultură și Patrimoniu Național 2016-2020, urmând ca până la sfârșitul lunii documentul să fie adoptat printr-o hotărâre de guvern.

Potrivit Ministerului Culturii, măsurile propuse în Strategie, corelată cu alte 18 strategii guvernamentale, au un rol transversal raportat la construcția acțiunii strategice, contribuind la realizarea obiectivelor aferente promovării rolului culturii în contextul dezvoltării durabile, susținerii economiei creative, încurajării accesului la cultură și a diversității expresiilor culturale și al integrării culturii române în circuitul cultural internațional.

Cele șase obiective asociate acestei axe sunt: îmbunătățirea serviciului public în domeniul culturii; extinderea și modernizarea infrastructurii culturale; debirocratizarea și actualizarea cadrului de reglementare și a practicilor de finanțare a Sectoarelor Culturale și Creative (SCC); îmbunătățirea statutului socio-profesional și a condiției creatorului; creșterea rolului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (TIC) în cultură; dezvoltarea competențelor practicienilor culturali și a atractivității SCC ca arie ocupațională pentru alegerea unei profesii.