Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a declarat vineri că este foarte greu să se creeze o școală personalizată în România, dar și-a manifestat speranța ca în viitor să se realizeze acest lucru, întrucât o astfel de unitate de învățământ ar putea să îi formeze pe dascăli pentru a se apropia foarte mult de nevoile fiecărui elev și student în parte.
„Cred că, în momentul de față, dacă aș putea să spun în câteva cuvinte ce aș reproșa, nu școlii românești, este o chestiune mai generală, se întâmplă în foarte multe sisteme de educație, este faptul că de foarte multe ori uniformizează și pune lucrurile într-un fel de șapă. Este foarte greu să faci o școală personalizată, dar cred că asta este o misiune înaltă pentru cei care sunt în domeniul științelor educației mai ales și avem speranța și un optimism rezonabil că, în viitorul nu foarte îndepărtat, vom fi capabili în România să dezvoltăm o astfel de școală care să îi formeze, să îi educe pe viitorii educatori în așa fel încât aceștia să se apropie foarte mult de nevoile fiecărui elev, fiecărui student în parte”, a afirmat Dumitru, în cadrul unei conferințe desfășurate la Facultatea de Filosofie a Universității din București.
El a adăugat că într-o ordonanță de urgență care va fi supusă aprobării Guvernului în ședința de săptămâna viitoare vor exista „idei noi” cu privire la reorganizarea liceului.
„Este foarte bine că ne preocupă faptul că studenții care termină universitățile din România trebuie să fie capabili să se insereze pe piața muncii.
Trebuie să insistăm asupra acestor lucruri, pentru că este adevărat că de multe ori învățământul românesc este defazat, rămâne oarecum în urma nevoilor foarte stringente, foarte acute și în urma dinamicii economiei mondiale și chiar a economiei naționale. (…) Vreau să atrag atenția asupra faptului că discutând poate uneori mult prea apăsat în termeni abstracți și vorbim despre faptul că oamenii sau indivizii sunt doar purtătorii ai forței lor de muncă, adică într-un sistem oarecum industrial, s-ar putea să ne facă un deserviciu în viitorul nu foarte îndepărtat când va fi nevoie să concepem, să desenăm și să punem în practică școli care să insiste foarte mult pe dezvoltarea creativității individuale”, a spus ministrul.