Alimente care iti ingalbenesc dintii si iti distrug dantura

Sanatatea danturii depinde foarte mult de modul de viata si regimul alimentar. Smaltul dintilor este afectat in primul rand de alimentatie.
Asadar, multe dintre alimentele pe care le ingeram afecteaza dantura pe termen lung si pot duce la ingalbenirea dintilor si aparitia unor afectiuni orale mai grave. Iata mai jos care sunt principalele alimente pe care trebuie sa le eviti daca vrei sa ai dinti albi si un zambet sanatos.

Lista alimentelor periculoase pentru dantura

Cafeaua

Cu cat bauturile consumate sunt mai inchise la culoare, cu atat sunt sanse mai mari sa afecteze albul dintilor. Pentru a o dilua poti pune in ea lapte. Mare atentie si la ceaiul negru, deoarece si acesta poate ingalbeni dintii.

Vinul

Atat vinul rosu, cat si vinul alb pateaza dintii. Desi vinul rosu este mult mai periculos, si acidul din vinul alb afecteaza dantura, facand-o mai sensibila.

Bauturile energizante si cola

Aceste bauturi sunt foarte nocive pentru dantura. Datorita aciditatii crescute, acestea afecteaza smaltul si sensibilizeaza dintii, facandu-i sa fie mai predispusi colorarii.

Fructele de padure

Afinele, zmeura, ciresele si alte fructe de padure pot pata dintii. Pentru a te feri de colorare, cel mai indicat este sa te clatesti cu apa de gura de fiecare data cand le consumi.

Sosurile

Sosul de soia, sosul de tomate, precum si alte sosuri colorate au un potential semnificativ de colorare a dintilor.

Sucurile de fructe

Sucurile de struguri, rodie si afine sunt foarte pigmentate si pateaza dintii. Cel mai bine ar fi sa le bei cu paiul ca sa nu iti atinga dintii si sa iti atace smaltul.

Muraturile si ketchupul

Aceste alimente deschid porii din smaltul dintilor si favorizeaza colorarea usoara.

Otetul balsamic

Otetul balsamic poate provoca probleme mari dintilor din cauza aciditatii. Pe de alta parte, salata verde are o abilitate naturala de a crea o pelicula protectoare pe dinti.

Bomboanele si dulciurile

Bomboanele si dulciurile contin diversi ingredienti coloranti care pateaza dintii.

Sfecla

Sfecla lasa urme proeminente pe dinti sau pe haine.

Curry

Desi da o savoare deosebita mancarurilor, are marele dezavantaj de a pata foarte rau dantura.

Inghetata de fructe

Pe langa faptul ca este plina de zaharuri, inghetata de fructe care se gaseste in comert este plina de coloranti artificiali nocivi pentru sanatate si pentru dinti.

Cum iti mentii dintii albi

In primul rand trebuie sa eviti aceste alimente, insa trebuie sa acorzi si o atentie foarte mare igienei orale. Fa un detartraj o data la 6 luni sau de fiecare data cand iti recomanda medicul stomatolog. De asemenea, nu uita ca vizitele la doctor sunt foarte importante.

Nu exagera insa nici cu tratamentele de albire, deoarece pot avea efect invers daca abuzezi. Foloseste o pasta de dinti potrivita pentru dantura ta si evita-le pe cele foarte abrazive.

Dupa tratamentul de albire, foloseste bicarbonatul de sodiu, combinat cu un praf de sare si o jumatate de lingurita de peroxid de hidrogen. Intinde amestecul cu periuta pe dinti si lasa-l cateva minute, apoi clateste gura.

De asemenea, o alta solutie naturala de mentinere a dintilor albi este consumul de fructe si legume. Merele si morcovii au cel mai bun efect: curata dintii, iar acidul continut in cantitate moderata poate albi in mod natural dintii.

Sursa: www.sfatulmedicului.ro