Inițiativa România a lansat site-ul www.alegeriparlamentare2016.ro, numărul candidaților eligibili pentru viitorul Legislativ estimați de această mișcare civică fiind de 746.
„Mișcarea civică Inițiativa România a lansat astăzi site-ul www.alegeriparlamentare2016.ro (AP16). AP16 este cel mai amplu proiect din ultimii 26 de ani de informare publică electorală și de prezentare a candidaților, partidelor, programelor de guvernare, a istoriei politice a partidelor și rezultatelor electorale din 1990 până astăzi, drepturilor și obligațiilor legale ale alegătorului în ziua votului. AP16 este un ghid complet al alegătorului la alegerile generale din 11 decembrie 2016″, se arată într-un comunicat al Inițiativei România transmis, duminică, AGERPRES..
Potrivit sursei citate, Inițiativa România a estimat 746 de candidați cu șanse de a intra în Parlament (zonă eligibilă), pe baza sondajelor de opinie realizate până la data de 14 noiembrie 2016.
„Este vorba despre 220 de candidați PSD, 188 de candidați PNL, 104 candidați USR, 101 candidați ALDE, 96 de candidați PMP și 37 de candidați UDMR. Pentru fiecare dintre candidați s-a făcut o evaluare de risc pe baza informațiilor privind integritatea (e.g. probleme penale, incompatibilități, conflicte de interese sau alte fapte grave), atitudinea față de statul de drept (e.g. inițiative legislative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor) și traseismul politic”, se mai arată în comunicat.
Site-ul include profilurile celor 746 de candidați (studii, istoric profesional și prezență online, 60 de profiluri, fiind încă în lucru) și o evaluare „de risc” a acestora „pe baza informațiilor privind integritatea (problemele penale, incompatibilități, conflicte de interese), respectul față de statul de drept (inițiative legislative de amputare a puterii judecătorești sau de dezincriminare a unor fapte penale în interes partinic, voturi împotriva cererilor parchetelor de ridicare a imunității parlamentarilor) și traseismul politic)”.
www.alegeriparlamentare2016.ro include CV-urile pentru 11 partide (orientare ideologică, afiliere internațională, președinții de la înființare până astăzi, rezultatele partidului la toate alegerile la care a participat, evenimente definitorii din istoria partidului); sintezele a 11 programe de guvernare (sau politice) ale partidelor care participă la alegeri; istoria alegerilor parlamentare din 1990 până în 2016; infografic al fuziunilor și sciziunilor principalelor partide din 1990 până în prezent; un ghid al alegătorului cu o prezentare într-o formă simplă și atractivă a informațiilor de care are nevoie orice alegător în ziua votului și blog — secțiune de opinii și informații.
Potrivit comunicatului, la acest proiect au participat 44 de voluntari, site-ul urmând să fie dezvoltat în continuare cu o „funcție de comparator și test de compatibilitate politică”.
„Ideea de a avea o aplicație web care să ofere alegătorilor posibilitatea de a vedea comparativ profilul candidaților a pornit de la nevoia membrilor mișcării civice Inițiativa România de a vota în cunoștință de cauză. Mișcarea civică Inițiativa România reamintește riscul generat de corupție și de cunoașterea insuficientă a candidaților”, se mai arată în comunicat.
AGERPRES