Udrea: Alina Bica era o persoană ‘rea’; nu făcea pe plac nimănui în Guvern

Elena Udrea a declarat luni că Alina Bica, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, era percepută în Guvern ca fiind o persoană „rea”, deoarece nu făcea pe plac nimănui, nici prim-ministrului sau șefilor SRI, dacă ceea ce i se cerea era împotriva convingerilor ei.

Elena Udrea a fost audiată în calitate de martor în dosarul ANRP, în care fosta șefă a DIICOT Alina Bica este judecată pentru abuz în serviciu.

„În Guvern, Alina Bica era văzută ca o profesionistă, rea, în sensul unui tehnocrat căruia nu puteai să îi ceri să facă ceva dacă era împotriva convingerilor ei. Cu ea se discuta în Guvern mai mult decât cu ministrul Justiției. Noi, în Guvern, de multe ori doream să facem lucruri politice și ne loveam de refuzul Alinei Bica. Ea invoca mereu texte de lege și nouă ni se părea că este exagerată. Nimeni nu își permitea să îi ceară Alinei Bica să își modifice punctul de vedere, nici măcar prim-ministrul. Discutam cu argumente juridice și dacă nu aveam contraargumente legale, rămânea ca ea. Niciodată nu am auzit ceva critic referitor la activitatea Alinei Bica”, a spus Elena Udrea.

Și la ieșirea din sala de judecată, Udrea a reluat ideea că Alina Bica nu făcea pe plac membrilor Guvernului.

„Noi o vedeam ca fiind foarte rea, pentru că eram în Guvern oameni politici care voiam să luăm decizii politice și Alina Bica se ridica și spunea mereu — asta nu se poate, asta nu se poate. Nimeni nu își permitea să îi spună Alinei Bica să își modifice punctul de vedere. Eu am fost și sunt prietenă cu ea, acum mai mult decât înainte. Niciodată eu nu mi-aș fi permis să îi spun Alinei Bica să facă într-un fel sau altul. Cum a ajuns aici? Păi, odată pentru că nu făcea pe plac nimănui dacă era împotriva convingerilor ei, indiferent cine ar fi cerut, de la prim-ministru la șefii SRI. Dacă nu era legal, Alina Bica nu făcea și probabil că a și deranjat”, a explicat Elena Udrea.

În dosarul ANRP, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, faptă săvârșită ca secretar de stat și reprezentanta Ministerului Justiției în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților.

În același dosar mai sunt judecate și alte persoane care erau în componența comisiei: Crinuța Dumitrean, Dragoș Bogdan, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu și Remus Baciu.

Au mai fost deferiți justiției evaluatorul Emil Nuțiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe și Dorin Cocoș, fiul acestuia, Alin Cocoș, și Ionuț Florentin Mihăilescu, fost consilier al șefei DIICOT.

„În 15 martie 2011, inculpații Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan și Alexandru, în calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu (…), au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la 377.282.300 lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat și a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian și alte persoane”, susțin procurorii.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului său consilier Ionuț Mihăilescu și în cote părți egale cu acesta, un teren în suprafață de 4.425 metri pătrați în Snagov, județul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost în strânsă legătură cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat și de reprezentantă a Ministerului Justiției în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală, arată procurorii.