ANSVSA: Recomandări pentru populație în vederea prevenirii unor posibile toxiinfecții alimentare, în perioada Sărbătorilor de iarnă

Specialiștii veterinari recomandă populației să cumpere carne de porc și preparate obținute din aceasta numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate, pentru evitarea unor posibile toxiinfecții alimentare sau infestării cu parazitul Trichinella, avertizând că vânzarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar se sancționează cu amenzi de până la 40.000 lei.

„În condițiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse și preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuți în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situații în care unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătății acestora de către medicii veterinari. Sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, sau vânzarea de carne sau produse obținute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave”, se precizează într-un comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) remis marți AGERPRES.

În aceste condiții, ANSVSA recomandă populației să cumpere carne de porc și produsele obținute din aceasta numai din locuri sau spații autorizate și supravegheate sanitar veterinar, întrucât în cazul în care porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecțioasă, prin vânzarea necontrolată există risc pentru îmbolnăvirea altor oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepsește, conform legii.

De asemenea, specialiștii recomandă solicitarea vizitei medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare și pentru a afla ce analize trebuie făcute în vederea garantării propriei sănătăți, dar și asomarea porcului înaintea sacrificării pentru a scuti animalul de suferință și a respecta cerințele de bunăstare a animalelor.

„În situația în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați vânzarea, sacrificarea și consumul cărnii, pentru că veți fi despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului. Nu consumați carnea și nu o preparați, până nu obțineți de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă și pentru carnea obținută de la porcii mistreți. Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificați în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, iar comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor se sancționează cu amenzi de până la 40.000 lei”, avertizează medicii veterinari.

Nu în ultimul rând, medicii veterinari anunță că mișcarea porcilor de la exploatațiile nonprofesionale către abator și comercializarea porcilor vii din gospodăriile populației în târgurile și oboarele autorizate sanitar-veterinar sunt permise numai cu dacă este respectată legislația sanitară veterinară.

Potrivit sursei citate, în perioada imediat următoare vor fi postate pe paginile web al fiecărei DSVSA județene adresele spațiilor special amenajate și al Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor unde se poate efectua examenul trichineloscopic, precum și programul de funcționare al acestora.

Numărul de telefon al ‘Call Center’-ului ANSVSA este 0800 826 787 și poate fi apelat gratuit de către cetățeni, din orice rețea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.