Sanatate

Strategia națională pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului 2016-2020, orientată spre prevenție și sprijin personalizat

Guvernul a aprobat, marți, Strategia națională pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului 2016-2020, care pune accent pe componenta de prevenire a tulburărilor mintale în rândul acestui segment de populație.

Potrivit unui comunicat al Executivului remis AGERPRES, sistemul public actual de servicii în acest domeniu este „orientat mai mult spre curativ, în detrimentul prevenției”.

Guvernul precizează că strategia urmărește reducerea riscurilor și a incidenței problemelor și tulburărilor de sănătate mintală în rândul copiilor și al adolescenților, iar în cazul celor cu risc sau cu tulburări de sănătate mintală — o funcționare adaptată în societate, pe cât posibil în mod activ și independent.

„Elementul central al strategiei îl reprezintă crearea unui sistem integrat medico-socio-educațional care să pună accentul pe persoană și nu pe pacient și care să asigure sprijin personalizat fiecărui copil sau adolescent expus diferitelor riscuri asociate tulburării de sănătate mintală”, se spune în comunicat.

De asemenea, sunt stabilite trei arii de acțiune identificate ca prioritare de către Centrul Național pentru Sănătate Mintală și Luptă Antidrog (CNSMLA): conștientizarea și informarea populației cu privire la starea de bine și dezvoltarea socio-emoțională a copiilor și adolescenților; prevenția și depistarea timpurile a dificultăților socio-emoționale și comportamentale ale copiilor și adolescenților; dezvoltarea serviciilor de tratament și intervenții specializate, educaționale și psihologice adresate copiilor și părinților cu tulburări de sănătate mintală.

Raportat la prima arie de acțiune, începând din 2017, este prevăzută derularea unor campanii naționale, regionale și locale și a unor seminarii educaționale pentru promovarea sănătății mintale a copiilor și adolescenților, prin parteneriat între sistemul de educație, sistemul de sănătate, sistemul de servicii sociale și sistemul de justiție.

În ceea ce privește prevenția și depistarea timpurie a copiilor și adolescenților cu risc de a dezvolta tulburări de sănătate mintală, la nivelul CNSMLA este prevăzută, din 2017, crearea și administrarea unei baze de date integrate, pe baza datelor furnizate din sistemul de sănătate, social, educație și justiție.

De asemenea, sunt prevăzute, printre altele, dezvoltarea în cadrul centrelor de sănătate mintală a serviciilor de evaluare și intervenție în sănătatea mintală a copiilor și adolescenților, înființarea de noi centre de sănătate mintală (de copii sau mixte) în cadrul spitalelor generale sau de monospecialitate în județele în care acestea nu există, dezvoltarea și implementarea intervențiilor educaționale adresate copiilor cu tulburări de sănătate mintală în cadrul grădinițelor, școlilor și a unităților de deținere pentru delicvenți juvenili.

Totodată, în 2018, va fi elaborat un ghid de proceduri în intervențiile în situații de criză, care va fi promovat online, iar până în trimestrul al III-lea al anului 2019 vor fi implementate proceduri de prevenire și management al comportamentului agresiv pentru toți angajații instituțiilor care custodiază sau supraveghează minori.

Finanțarea obiectivelor și acțiunilor prevăzute în strategie se va face în limita fondurilor aprobate anual prin legile bugetare anuale, precum și din fonduri structurale și surse legal constituite, se mai spune în comunicat.

Related Articles

Back to top button