Breaking News

Accidentul vascular cerebral, o afecţiune cu o mortalitate crescută

Accidentul vascular cerebral este un eveniment accidental, un eveniment acut , vascular, pentru că ceea ce se întâmplă reprezintă de fapt o anomalie a vaselor cerebrale, cel mai adesea la nivelul arterelor care irigă țesutul cerebral  pentru că se realizează în creier, care din păcate este și organul țintă ”, a declarat într-un interviu pentru SănătateaTV, prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele Societății Române de Neurologie.

Accidentul vascular cerebral este întotdeauna rezultatul unei suferințe preexistente. Mai exact nu există accident vascular cerebral ca boală primară, la un om perfect sănătos, pentru că presupune fie o anomalie a peretelui vascular, fie existența altor boli, de obicei cardiace.
Accidentele vasculare cerebrale sunt de două tipuri: accidente vasculare cerebrale ischemiceși accidente vasculare hemoragice.
Accidentul vascular cerebral apare în majoritatea cazurilor la pacienții cu vârste între 55-60 de ani, însă sunt situații în care și persoane mai tinere pot suferi un ACCIDENTvascular cerebral. Prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru a precizat că sunt aproximativ 50 de cauze care determină accidentul vascular cerebral, dar cele două mari cauze sunt ateroscleroza cu complicația ei aterotromboza și bolile cardiace. Aceste două mari cauze stau la baza a 20-25% din accidentele vasculare cerebrale.
 
Accidentele vasculare cerebrale se manifestă prin dureri de cap, prin apariția unui deficit motor care poate duce la paralizie, prin imposibilitatea de a se menține în poziția ridicat, prin cădere, cu sau fără alterarea stării de conștiență. De asemenea în majoritatea cazurilor, apar tulburări de limbaj, astfel încât pacientul nu se poate exprima, nu mai poate vorbi. Sunt situații când apar tulburări de vedere, cu amputarea câmpului vizual și tulburări de glutiție.
”În formele cele mai grave, pacientul poate intra direct în comă, să vină la spital în stare foarte gravă, cu comă, cu paralizie foarte mare, cu tulburări vegetative, cu tulburări respiratorii, tulburări cardiace. Mulți dintre pacienți fac accident vascular cerebral în timpul somnului. De ce? Pentru că accidentul vascular cerebral este ultimul eveniment dintr-o serie de procese biologice care se desfășoară în timp și se acumulează în timp, asimptomatic”, a subliniat prof. univ. dr. Ovidiu Băjenaru.