Atrofia musculara

Cand spunem atrofie musculara ne referim la pierderea masei musculare care poate interveni ca urmare a inactivitatii sau poate fi neutrogena.

Atunci cand este determinata de inactivitate, atrofia musculara se dezvolta in conditii precum sedentarismul, lipsa exercitiilor fizice si conditii medicale ce limiteaza miscarea.

Atrofia neutrogena este cauzata de afectarea nervilor care deservec muschii sau de existenta unei boli neurologice. Acest tip de atrofie se instaleaza mult mai rapid decat atrofia prin inactivitate si este si mai dificila de tratat.

Simptome:

Principalele simptome ale atrofiei musculare sunt reprezentate de slabiciune musculara, durere, senzatii de furnicaturi si amorteala, contracturi musculare incontrolabile si pierderea capacitatii de a percepe durerea.

Cauze:

In cazul atrofiei determinate de inactivitate principalele cauze ale aparitiei acesteia sunt inaintarea in varsta, fracturile, traumatismele, imobilizarea, malnutritia, arsurile si afectiunile precum osteoartrita, poliomielita si atrtrita reumatoida.

Atrofia neutrogena are drept cauze scleroza multipla, care afecteaza maduva spinarii, creierul si determina tulburari de echilibru, coordonare si slabiciune; scleroza laterala; distrofia musculara; neuropatia diabetica; poliomielita; traumatismele maduvei spinarii; accidentele vasculare cerebrale; hernia de disc si sindromul de tunel carpian.

Pentru a preveni atrofia musculara este necesara evitarea cresterii in greutate si purtarea hainelor stramte, a statului in picioare pe o perioada indelungata de timp dar si a pozitiilor care solicita zonele afectate.

Tratament:

In tratatea atrofiei musculare este necesara consultarea unui medic specialist. Cea mai frecventa forma de tratament este fizioterapia, care implica un program constant de exercitii fizice.

O alta metoda de tratament a atrofiei musculare este stimularea electrica, cu efect in tonifierea muschilor.

In cazul in care atrofia este intr-un stadiu sever iar masa musculara se va diminua in proportii ingrijoratoare se vor aplica proteze speciale pe zona afectata.