Kelemen Hunor: Reacțiile Budapestei sunt corecte și de responsabilitate față de maghiarii din România
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că reacțiile oficialilor de la Budapesta din ultima vreme sunt corecte și de responsabilitate față de comunitatea maghiară din România.
El a fost solicitat de jurnaliști să comenteze declarațiile venite de la Budapesta și București și dacă, în acest context, este oportună vizita premierului Viktor Orban, joi, la Satu Mare.
‘Tensiunile au plecat și în momentul în care au fost foarte multe decizii administrative și nu numai în România, care au lezat comunitatea maghiară și care, într-un fel, au atacat drepturile obținute și cunoașteți bine toate cazurile. Din acest punct de vedere, reacția oficialilor de la Budapesta a fost o reacție corectă, de responsabilitate față de maghiarii din România, așa cum și România ar trebuit să reacționeze când românii din Valea Timocului sunt intimidați, sunt atacați și drepturile lor nu sunt respectate. Sau în Ucraina sau în alte state. Eu cred că aceste reacții sunt reacții normale și la aceste fapte vin și au venit de foarte multe ori și reacții pe canale diplomatice, dar și reacții mai directe. Totuși, eu cred și sper în continuare în îmbunătățirea relațiilor între cele două state, între România și Ungaria, și sper că preocupările noastre vor fi comune pentru viitor în această regiune și în UE’, a spus Kelemen Hunor.
El a fost solicitat să comenteze și poziția ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto, care le-a interzis diplomaților acestei țări să participe la Ziua Națională a României.
‘Eu nu vreau să comentez ce spun alții, mai ales demnitarii din Ungaria sau din alte state. Eu spun în felul următor: trecutul și evenimentele din trecut ne-au așezat pe baricade diferite. Nici un maghiar nu vede altfel cele întâmplate în 1918. (…) Trebuie să vorbim cinstit: ceea ce pentru unii este bucurie, pentru alții înseamnă pierdere. Din acest punct de vedere, eu cred că pentru a merge înainte — și pe mine mă interesează viitorul mai mult decât trecutul — trebuie să vorbim cinstit și corect și despre acest lucru vorbesc eu, despre acest lucru am vorbit noi și vom vorbi în continuare. Aceste aspecte din trecut nu înseamnă că nu putem proiecta un viitor împreună și de aceea noi am propus respectarea promisiunilor din 1918 față de toate minoritățile etnice din România. Cam acesta este punctul de pornire, cu inima curată, cu sufletul curat și foarte cinstit și eu cred că așa trebuie să vorbim despre ceea ce ne desparte sau ne-a despărțit cândva și ceea ce ne unește. Prezentul și viitorul va fi comun’, a menționat președintele UDMR.
Potrivit acestuia, România și Ungaria trebuie să formeze un front comun.
‘Eu, din acest punct de vedere, cred că și România și Ungaria, în anii care urmează, ar trebui să formeze un front comun, împreună cu celelalte state din Grupul Visegrad și împreună cu celelalte state fost comuniste din regiune (…) pentru a propune niște modificări, niște reforme constructive la Bruxelles, fiindcă urmează o reformă în UE. Cred că pentru fiecare dintre noi este extrem de important să fim cetățeni egali cu cei care au fondat UE și cei care trăiesc în zona mai fericită a Europei. Fiindcă, până la urmă, pe mine mă deranjează că nu am intrat în spațiul Schengen și mă deranjează extrem de tare. E mult mai important acest lucru decât foarte multe alte aspecte. (…) Eu cred că și oficialii din Ungaria și viitorii oficiali din România se vor gândi la viitor și trecutul va fi discutat cinstit, așa cum vede fiecare și cum se simte fiecare, fără să avem intenția de a leza pe cineva’, a mai spus Kelemen Hunor.
Conform publicației hvg.hu, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto le-a cerut diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. La cererea jurnaliștilor de la Budapesta, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior de la Budapesta a confirmat ordinul.
Ministerul român de Externe a catalogat decizia lui Szijjarto drept ‘greu de înțeles, cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează însăși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică. România a fost și este un stat care va rămâne profund atașat respectului acestor valori’.