Motive mai putin cunoscute ale tulburarilor de vedere

Factorii genetici si inaintarea in varsta sunt cateva dintre cele mai comune motive pentru care, in timp, vederea poate slabi. Lor li se alatura insa o varietate de alte cauze, mai putin cunoscute, de care este important sa tineti cont pentru a incetini degradarea calitatii vederii.

Statisticile dezvaluie ca aproximativ 60% dintre romani sufera de tulburari de vedere, in conditiile in care o parte dintre acestea ar fi putut fi prevenite prin adoptarea unui stil de viata sanatos. Degradarea oculara specifica imbatranirii nu poate fi stopata complet, insa acuitatea vizuala poate fi mentinuta pana la varste inaintate. Conditia este sa va tineti la distanta de factorii nocivi care ii favorizeaza deteriorarea.

 Nu petreceti suficient de mult timp in aer liber

Plimbarile in aer liber nu influenteaza in bine doar starea de spirit, ci si vederea. In special in randul copiilor de varsta mica, petrecerea unui timp indelungat in interiorul casei favorizeaza dezvoltarea miopiei. Explicatia? Lumina soarelui determina micsorarea pupilei, fenomen ce reduce incetosarea vederii, sugereaza o cercetare efectuata de specialistii de la Universitatea din Sydney, Australia. In plus, aceiasi experti considera ca lumina naturala ar putea mentine sanatatea ochilor si prin stimularea eliberarii de dopamina, ce creste considerabil atunci cand retina este expusa razelor solare.

Consumati putine fructe de padure

Stresul oxidativ este unul dintre factorii care influenteaza negativ vederea pe timp de noapte, au constatat cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii din Massachusetts, SUA. Din fericire, acest neajuns poate fi corectat printr-un consum generos de fructe de padure, in special de afine, care abunda in antioxidanti ce limiteaza leziunile oxidative, potrivit unui studiu publicat in Molecular Nutrition and Food Research.

Aveti deficit de vitamina D

Carenta de vitamina D nu creste doar riscul unor afectiuni ale sistemului osos, ci si pe cel al degenerescentei maculare, sustin expertii de la Universitatea din Buffalo, SUA. Acestia au descoperit ca femeile cu un nivel optim de vitamina D in sange sunt expuse unui risc cu circa 44% mai mic de a dezvolta aceasta afectiune oculara, specifica inaintarii in varsta. Vitamina D, care abunda in lactate, peste, suc de portocale, cereale integrale s.a, reduce procesele inflamatorii care favorizeaza instalarea degenerescentei maculare, afirma specialistii americani.

Sunteti avid dupa tehnologie

Nu va dezlipiti o clipa de smartphone si va petreceti ore in sir in fata laptopului? In acest caz, sunteti candidatul perfect pentru „sindromul privitului la calculator” ( computervision syndrome). Acesta inglobeaza toate tulburarile, de vedere si nu numai, favorizate de expunerea indelungata la lumina albastra emisa de dispozitivele moderne de comunicare. Daca va confruntati cu vedere incetosata, dureri de cap, stari de greata dupa folosirea acestor gadgeturi, incercati urmatorul truc: la fiecare 20 de minute, priviti un obiect aflat la o distanta de circa 6 metri, timp de 20 de secunde.

Urmati un tratament impotriva acneei

Tulburarile de vedere pot fi provocate si de administrarea de isotretinoin, retinoid derivat al vitaminei A, utilizat in tratamentul acneei severe. Un studiu publicat in Lens and Eye Toxicity Research a dezvaluit ca aceasta substanta poate cauza vedere incetosata, ca urmare a faptului ca isotretinoinul determina cresterea cantitatii de lumina pe care o absoarbe retina, sustin autorii cercetarii.

Suferiti de diabet

Diabetul predispune la tulburari de vedere care, in absenta unei gestionari adecvate, pot progresa pana la orbire, in urma blocarii circulatiei sangvine la nivelul retinei, arata un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Indiana, SUA. Intr-o prima faza, retinopatia diabetica se manifesta prin vedere neclara, acesta fiind, adesea, unul dintre semnele care tradeaza instalarea diabetului la pacientii nediagnosticati.

Si sarcina predispune la tulburari de vedere! Specialistii nu cunosc exact motivele, insa o parte dintre femei dezvolta miopie in perioada graviditatii. Din fericire, tulburarea este temporara, acuitatea vizuala revenind odata cu nasterea bebelusului.

 Text: Dana Saporan

Sursa: Prevention.com