Siria: Reuniune americano-rusă, sâmbătă, la Geneva, pentru a încerca „salvarea orașului Alep”

Secretarul de stat american, John Kerry, a anunțat vineri, la Paris, o reuniune sâmbătă, la Geneva, între experți americani și ruși pentru a încerca „sa salveze Alepul” pe baza unui plan de încetare a focului, evacuare a civililor și transport de ajutor umanitar, relatează AFP.

„Astăzi (vineri) am lucrat și voi continua să lucrez asupra modalității de a salva Alepul de la o distrugere completă (…) Mâine, o echipă venită din America, sub îndrumarea președintelui (Barack) Obama, va fi la Geneva alături de ruși și sper că vom ajunge la un fel de aranjament pentru a vedea cum să fie protejați civilii și ce se va întâmpla cu opoziția armată”, a declarat John Kerry în cursul unei recepții la ambasada Statelor Unite la Paris.

„Lucrăm din greu cu oameni cu care avem dezacorduri pentru a vedea dacă putem găsi o modalitate, în numele umanității și decenței, de a proteja aceste vieți, a încerca separarea combatanților și a face să avanseze procesul. Suntem pe-aproape, dar încă nu am ajuns la asta”, a adăugat șeful diplomației americane care va părăsi Parisul sâmbătă seară pentru a reveni în Statele Unite, după o reuniune internațională asupra Siriei, organizată în cursul dimineții în capitala Franței.

Un responsabil cu rang înalt din cadrul Departamentului de Stat a precizat că această reuniune se va defășura la nivel „tehnic, și nu la nivel de miniștrii de externe” și prin urmare John Kerry nu se va deplasa în Elveția.