Mircea Martin, printre laureații Premiilor Muzeului Național al Literaturii Române

 

Criticul literar Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române, și profesorii universitari Marin Diaconu și Mircea Muthu se numără printre laureații celei de a VIII-a ediții a Premiilor Muzeului Național al Literaturii Române decernate luni la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

Juriul a fost alcătuit din acad. Eugen Simion (președinte), prof. univ. dr. Silviu Angelescu, conf. univ. dr. Ioan Cristescu (directorul MNLR), prof. univ. dr. Nicolae Mecu, prof. univ. dr. Lucian Chișu și prof. univ. dr. Liviu Franga (consultant).

Criticul literar Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române, a fost recompensat cu Premiul Tudor Vianu, pentru teoria literaturii și a culturii, iar juriul a acordat ex-aequo profesorilor universitari Marin Diaconu și Mircea Muthu, pentru întreaga activitate, Premiul George Călinescu.

Premiul Eugen Lovinescu, pentru promovarea limbii și literaturii române în străinătate, a fost acordat ex-aequo lui Virgil Tănase și lui Jean-Louis Courriol, iar Diploma de excelență — pentru susținerea și promovarea culturii naționale i-a revenit academicianului Ioan Aurel Pop. O altă Diplomă de excelență a primit-o academicianul Alexandru Zub pentru susținerea și promovarea culturii naționale.

Premiul Perpessicius — ediții critice i-a revenit lui Alexandru Ruja pentru îngrijirea ediției operei lui Ioan Alexandru apărută în „Opere fundamentale” la Editura Academiei Române, Fundația Națională pentru Știință și Artă (2015).

Premiul Șerban Cioculescu — memorialistică și istorie literară — a fost acordat ex-aequo Ioanei Diaconescu pentru lucrarea „Marin Preda. Un portret din arhivele Securității” și Dorei Mezdrea pentru volumul „Nae Ionescu și discipolii săi în arhiva Securității. Vol VI: Petru Manoliu”.

Premiul Petru Creția pentru filologie clasică i-a fost atribuit lui Constantin Georgescu, Simonei Georgescu și lui Theodor Georgescu pentru Dicționarul grec-român apărut la Editura Nemira în 2015.

Premiul Alexandru Piru acordat pentru încurajarea tinerilor cercetători a revenit Oanei Soare pentru volumul „Stephane Lupasco — Infinitul și experiența (corespondența primită/ articole/ interviuri)”, Editura Fundația Națională pentru Știință și Artă (2015).

Vicepreședintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Eugen Patraș, a primit Premiul pentru promovarea culturii române.

Seara a fost întregită de un recital oferit de Trio Călin Grigoriu — Călin Grigoriu (chitară), Călina Epuran (violoncel), Cezar Cazanoi (flaut).