Premierul israelian intenționează să abordeze problema Iranului cu Donald Trump

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că dorește să discute despre Iran și acordul internațional asupra programului nuclear al acestuia cu viitorul președinte al SUA, Donald Trump, considerat ‘susținător’ al Israelului, informează AFP.

‘Mi-ar plăcea să discut cu președintele’ ales Donald Trump despre Iran, a afirmat conducătorul israelian în emisiunea ’60 de minute’ difuzată duminică seara de canalul CBS.

‘Eu îl cunosc foarte bine și atitudinea sa, sprijinul său pentru Israel sunt clare’, a adăugat Netanyahu referindu-se la președintele ales american.

Dacă acordul cu privire la programul nuclear este anulat, ‘opțiunile pe care le avem sunt mai numeroase decât se crede. Mult mai multe. Și aș vorbi despre asta cu președintele Trump’, a declarat premierul israelian, evocând ‘cinci’ opțiuni, dar fără să le detalieze.

Trump a numit în cabinetul său mai mulți adversari declarați ai Iranului, începând cu viitorul ministru al apărării, James Mattis, și viitorul director al CIA, Mike Pompeo.

Benjamin Netanyahu este un opozant ferm al acordului încheiat la Viena în iulie 2015 între Teheran și marile puteri (SUA, Rusia, China, Franța, Regatul Unit și Germania, sub egida Uniunii Europene), care urmărește să garanteze natura pașnică a programului nuclear iranian în schimbul unei ridicări progresive a sancțiunilor economice.

Președintele american în exercițiu, Barack Obama, a jucat un rol major în încheierea acordului, dar succesorul său — Donald Trump — a promis în cadrul campaniei electorale că va anula această reglementare internațională, calificată drept ‘cel mai rău acord negociat vreodată’.

Comunitatea internațională — inclusiv cei mai înverșunați adversari ai Iranului, ca Israelul și Arabia Saudită — recunosc că Teheranul a respectat până în prezent termenii acordului de la Viena.