Hematolog american: ”Cancerul și bolile de inimă apar, mai ales, la cei cu această grupă de sânge”

 

Un studiu recent arată că riscul apariției bolilor cardiovasculare sau cancerului este influențat de grupa de sânge. Deși nu-ți poți schimba grupa de sânge, e mai bine să știi la ce boli ești predispus ca să le eviți prin schimbări ale stilului de viață.

 Boli de inimă
 “Grupa de sânge are legătură cu câteva afecțiuni precum infarctul, accidentul vascular și tromboembolismele”, explică dr. Mary Cushman Blood, hematolog la Universitatea din Vermont.

Mai exact, persoanele care nu au grupa 0, au un risc cu 60-80% mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge periculoase. De asemenea, cei cu grupele A, B și AB au un risc mai mare de boli coronariene, decât cei cu grupa 0, potrivit unui studiu făcut la Harvard School of Public Health. Alte studii au asociat toate celelalte grupe de sânge în afară de 0 cu un nivel crescut de inflamație în organism, ceea ce duce la apariția bolilor. Însă, dacă cei la risc țin în frâu tensiunea arterială, colesterolul sau diabetul și duc un stil de viață sănătos, au mai multe șanse să evite îmbolnăvirea.

Pierderea memoriei

Un studiu recent făcut pe  30,000 persoane la Universitatea din Vermont a arătat că cei cu grupa de sânge AB sunt cu 82% să se îmbolnăvească de demență.

Cancer

Cei ce au grupa de sânge 0 prezintă un risc mai mic de a face cancer gastric.

„Cauza principală a cancerului gastric este un microb. Bacteria numită Helicobacter pylori este una dintre cele mai cunoscute cauze infecţioase ale cancerului gastric. Motivul pentru care tipul A de sânge – şi posibil şi B – este la un risc crescut de cancer gastric este legat de răspunsul inflamator diferit. Aceste persoane sunt mai predispuse la efectul acestei bacterii”, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Vermont.

Unul dintre cei mai mari doctori oncologi din România nu este de acord cu aceste cercetări și consideră că nu există suficiente dovezi care să le susțină.  „Nu cred în astfel de speculaţii. Tot felul de teorii aberante în medicină au apărut încă de pe vremea lui Hypocrate. Şi studiul acesta este doar un banc de prost gust. Nu există niciun fel de dovezi ştinţifice care să coreleze grupele de sânge cu apariţia cancerului. Eu n-am vazut niciun fel de argument ştinţific legat de acest aspect, şi mă ocup de zeci de ani de domeniul oncologiei, unde merg la foarte multe congrese internaţionale, foarte elaborate”, a declarat dr. oncolog Florin Băcanu, vicepreședinte al Societății Naţionale de Oncologie.