Nașterea Domnului – vestită de Corul de Copii Radio într-o suită de concerte susținute în București

Nașterea Domnului a fost vestită de artiștii Corului de Copii al Radiodifuziunii Române, într-o suită de concerte de colinde și muzică alternativă susținute în Capitală, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu, corul fiind acompaniat de pianista Magdalena Faur.

Astfel, luna decembrie a debutat cu concertul de deschidere a Târgului de Crăciun, în Piața Constituției, organizat de Primăria Generală a Capitalei.

A urmat concertul tradițional de colinde de la Sala Radio, care a coincis și cu Ziua Internațională a Cântului Coral.

„Concertul de la Sala Radio a coincis cu sărbătoarea cântului coral pe întreg mapamondul și a fost un concert deosebit și din punctul acesta de vedere. De aceea am avut două corale invitate — ‘Cantus Domini’ și Canticum, două formații dirijate de tineri, care au stat alături de noi și împreună cu care la final am adus vestea Nașterii Domnului — ‘O ce veste minunată!’. Școala Genesis ne-a invitat să facem o pledoarie pro muzica într-un scurt recital pe care l-am dat la Grand Hotel Phoenicia în data de 11 decembrie, iar în 14 decembrie Muzeul Enescu a găzduit o seară frumoasă muzicală, cu un grup din corul de copii Radio și un alt grup de cor academic cu membri ai formației Corului Filarmonicii George Enescu”, a precizat pentru AGERPRES prof. Voicu Popescu.

Datele de 15 și 16 decembrie au fost dedicate lui Mahler, pentru că la Ateneul Român, sub bagheta lui Cristian Măcelaru, au fost două concerte cu Simfonia a III în care copiii au avut partea a V-a a simfoniei.

„Au avut o parte relativ scurtă, dar sub o baghetă de dirijor de talie internațională și cu sprijinul colegilor de la Filarmonică au fost două serii reușite la Ateneul Român”, a arătat Voicu Popescu.

Sâmbătă, 17 decembrie, a fost o zi încărcată pentru micii artiști.

„Am debutat cu ‘Crăciunul Copiilor’, în Parcul Kiseleff, a urmat o scurtă incursiune în Biserica Boteanu, acolo unde am dus cumva colindele într-un spațiu religios, iar atmosfera a fost foarte intimă și plăcută și am culminat cu o seară de muzică alternativă în două reprize — ‘Alt Crăciun’ — eveniment organizat de ARCUB la Hanul Gabroveni, eveniment care se reeditează și în 22 decembrie. Iată o lună decembrie cu 10 manifestări, una și una, suntem bucuroși că au avut copiii disponibilitate atât pentru schimbările repertoriale, și pentru cântatul în spații neconvenționale uneori în condiții de frig, dar, iată, suntem la vârsta când ne putem permite însă lucrul ăsta și mă bucur că acest contact cu o lume atât de diversă a putut fi posibil într-un timp atât de scurt”, a povestit dirijorul.

Concertele de muzică alternativă de sâmbătă seara, a adunat în Centrul Vechi al Capitalei un numeros public, în ciuda frigului de afară, nu puțini fiind cei care intonau împreună cu copiii versurile pieselor.

„Muzica alternativă este o muzică de nișă, se adresează unui anumit public și acest public își caută muzica, organizatorii au fost inspirați atunci când au cerut o variantă pe care Corul de Copii o poate oferi, o variantă în aranjamente proprii. Îl avem pe colegul nostru Ioan Dobrinescu de la Radio, care ne-a făcut toate aceste aranjamente și care în final au făcut deliciul publicului, pentru că ele au și o perspectivă nouă asupra interpretării pieselor. S-a întâmplat ca formația Grimus de exemplu să ne invite la un concert aniversar pentru că anul trecut prezentaserăm aici, în aceeași ambianță, una dintre piesele lor de succes, și a fost o mare bucurie”, a arătat Voicu Popescu.

Anul viitor, cel mai probabil ARCUB va continua proiectul de muzică alternativă, micii artiști având deja o propunere pentru înregistrare de CD și un turneu în țară.

„Dar, sigur, ne vedem de viața noastră de concerte de la Radio. În luna aprilie vom avea un concert intitulat „Ce bucluc” — de muzică a copiilor pentru copii, muzică contemporană, veselă, plină de inspirație. Și așteptăm cu emoție, bineînțeles, intrarea în Festivalul Enescu, care va debuta cu un concert la Londra cu Oedip-ul Enescian și va culmina cu concertul de deschidere din 2 septembrie de la Sala Palatului, tot cu Opera Oedip. Și de aici mai departe așteptăm evenimentele anului”, a încheiat dirijorul Voicu Popescu.

www.agerpres.ro