Tenorul Roberto Alagna cântă pentru prima dată în România la Gala Premiilor Operelor Naționale

Tenorul Roberto Alagna, prezent la București pentru a participa la a IV-a ediție a Galei Premiilor Operelor Naționale, a vorbit într-o conferință de presă despre ariile pe care le va interpreta în cadrul evenimentului, despre proiectele sale, despre familie, dar și despre întâmplarea de la Scala di Milano.

Artistul va concerta pe scena bucureșteană cu soprana britanică de origine română, Nelly Miricioiu.

„Sunt foarte fericit că am venit aici și sunt foarte fericit că am avut ocazia să o reîntâlnesc pe Nelly Miricioiu pe care o cunosc din 1988”, a declarat Roberto Alagna.

Întrebat care este rolul pe care îl iubește cel mai mult din tot ce a jucat până în prezent, Roberto Alagna a spus că are foarte multe roluri pe care le iubește dar în acest moment cel mai mult, „rolul de tată”.

Artistul a precizat că a fost de mai multe ori în România dar nu a cântat niciodată pe vreo scenă din țară.

„Tot timpul m-am simțit bine în România. (…) Eu de asta am venit aici, fiindcă m-am simțit ca acasă”, a spus Alagna amintind că a cântat alături de artiști din România printre care Nelly Mircioiu și Leontina Văduvă.

Tenorul a povestit și întâmplarea de la Scala di Milano și a spus că după acea poveste nu va mai urca niciodată pe scenă fără jenă. El a afirmat că nu se gândește să se mai întoarcă pe acea scenă, poate doar pentru un spectacol de adio

„Toată lumea mă cheamă să mă întorc, de la sufleur până la galerie, dar eu nu pot. Poate o să mă duc odată pentru adio, pentru un ultim concert”, a declarat Alagna.

Întrebat despre cum a ales ariile pe care le va interpreta duminică seara, Alagna a spus că nu a ales nimic. „Mi s-a propus acest program, m-am uitat peste el, mi-a plăcut și l-am acceptat”, a afirmat tenorul.

Roberto Alagna a menționat că în prezent are un program foarte încărcat care se întinde, probabil, până în 2020, de la București plecând la Moscova, după aceea la Viena, unde va interpreta „Trubadurul”.

Beatrice Rancea, managerul interimar al Operei Naționale București, încântată de prezența celor doi artiști pe scena bucureșteană, după ce le-a mulțumit acestora a amintit că sopranei Nelly Mircioiu i se va oferi, în cadrul evenimentului, Marele Premiu al Galei.

„Cu această ocazie, domnia sa fiind din Iași, primarul Iașiului va veni și îi va conferi titlul de Cetățean de onoare al Iașiului”, a mai spus Beatrice Rancea.

Nelly Miricioiu, soprană britanică de origine română, s-a declarat emoționată și bucuroasă de invitația de a participa la eveniment.

„Trebuie să spun că această onoare și bucurie în viața mea a venit ca o surpriză extraordinară. (…) Ca un hilight al vieții mele a sosit doamna Beatrice Rancea care mi-a trimis această veste. Nu am crezut-o, nu am crezut-o pentru foarte mult timp. (…) Nu am cuvinte ca să mulțumesc Operei din București pentru cum am fost primită, pentru cum am fost îmbrățișată, cu căldura și afecțiunea de care eu îmi amintesc de când eram copil”, a declarat Nelly Miricioiu.

În cadrul Galei se vor decerna premii pentru fiecare dintre cele 15 categorii aflate în competiție. La eveniment participă Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” Chișinău, Opera Națională Română Iași și Opera Națională București. Fiecare instituție participantă va acorda un premiu de excelență și un premiu pentru întreaga activitate, conform propunerilor managerilor acestora.

Printre cele mai așteptate premii ale serii se numără cele pentru Cel mai bun spectacol de operă, Cel mai bun spectacol din creația românească, sau cele pentru cel mai bun regizor, dirijor, solist și solistă lirică, solist și solistă de balet.

Programul artistic al serii cuprinde ariile de Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Vincenzo Bellini, Yvan Cassar.

Orchestra și Ansamblul de Balet al Operei Naționale București vor evolua sub bagheta maestrului Marcello Mottadelli, coordonatorul artistic al Operei Naționale București, și a maestrului Tulio Gagliardo Varas, coordonatorul artistic al Izmir Devlet Opera ve Balesi, Turcia.