Basarabia

Stela Grigoraș: „La baza reformei sistemului de pensii a stat principiul egalității”

Instituirea reformei sistemului de pensii are drept scop stabilirea principiilor egalității, echității și responsabilității pentru toți cetățenii. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi în cadrul unei conferințe de presă de către ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, informează MOLDPRES.

„Numărul persoanelor care beneficiază de pensii este în creștere, iar numărul celor care contribuie la formarea sistemului de pensii este în descreștere. Cauza acestui fenomen este îmbătrînirea populației, scăderea natalității, creșterea duratei medie de viață și nivelul înalt de emigrare a cetățenilor. De asemenea, aici mai putem include și munca informală, care subminează sistemul de pensii, iar din aceste considerente statul pierde anual sume impunătoare de bani, care ar putea fi utilizate la crearea bugetului”, a spus sursa citată.

Totodată, oficialul a menționat că sistemul de pensii este pus în dificultate din cauza crizei demografice, care în fiecare an atestă cotații negative. „Conform datelor statistice, din cauza metodologiei actuale de calculare a pensiei, în viitorul apropiat, 1/3 din populație va fi lipsită de dreptul de a beneficia de pensie și ajutor social. Speranța de viață a populației crește pentru categoria de 60 ani și mai mult, astfel se va ajunge la situația cînd 23,5% din numărul total al populației R. Moldova vor fi persoane de vîrsta a treia. Anume aceste considerente au stat la baza reformării sistemului de pensii”, a opinat Grigoraș.

Potrivit ministrului, noua reformă va permite majorarea pensiilor cu 22% pentru unele categorii de persoane. Astfel, pentru agricultori pensia minimă urmează a fi de 847 de lei (aproximativ 40 de euro), iar pentru persoanele din economia națională 948 de lei. De asemenea, proiectul mai prevede actualizarea perioadelor necontributive a cetățenilor, schimbarea modalității de calculare a pensiei de urmaș, aplicarea valorizării venitului asigurat în formula de calcul pentru pensiile de dezabilitate, unificarea vîrstei de pensionare și a stagiului de cotizare ș.a.

Legea privind reformarea sistemului de pensii a fost votată de Parlament în lectură finală săptămîna trecută, cu mai multe modificări, chiar dacă mai multe organizații, asociații și experți în domeniu au criticat documentul, motivînd prin faptul că s-a făcut netransparent, necorespunzător situației economice din țară și nu a fost supus dezbaterilor publice. Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017.

Related Articles

Back to top button