National

Comănescu: Spiritul de cooperare convenit împreună cu Szijjarto la București nu se reflectă în abordările recente

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a declarat joi că a transmis „foarte clar” omologului ungar Peter Szijjarto, atunci când s-a întâlnit cu acesta, că spiritul de cooperare convenit împreună la București nu se reflectă în abordări precum gesturile unor oficiali maghiari la adresa României.

„Eu cred că a înțeles foarte bine mesajul. Nu vreau să intrăm detaliile discuției pe care am avut-o, amicală și onestă. Miniștrii, cât sunt ei de miniștri, uneori mai fac și lucruri care trebuie făcute pentru că li se cere. (…) Să nu ne imaginăm că numai ei sunt sursele de inițiative. Dincolo de acest lucru, am fost foarte clar în a transmite mesajul că spiritul de cooperare despre care am convenit împreună când a fost prietenul meu aici, la București, nu se reflectă în asemenea abordări și că este cazul să reflectăm asupra modului în care reacționăm, acționăm, ne poziționăm, astfel încât, dacă dorim să mergem înainte, să evităm să aducem asperități în mersul acesta înainte”, a afirmat Comănescu, la prezentarea bilanțului MAE.

El a reiterat că existența unor minorități într-o țară sau alta trebuie să constituie punți de legătură între țările respective, „nuFACTORI de disensiune”. Mai mult, ministrul a arătat că minoritățile trebuie să fie factori de consolidare a cooperării.

„Acest lucru trebuie înțeles foarte bine de către toți factorii politici și mă refer aici și la factorii interni. (…) Nu sunt politician, dar mi-aș mai permite să spun că, inclusiv în campanii electorale, politicienii trebuie să fie mai grijulii cu privire la aducerea în discuție din rațiuni populiste-electoraliste chestiuni de sensibilitate. Nu are importanță din ce direcție, dar cred că acest lucru este bine să fie conștientizat”, a adăugat șeful diplomației române.

Lazăr Comănescu a mai spus că maniera în care România a reacționat pe această temă a fost „salutată”.

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, le-a cerut diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. Câteva zile mai târziu, pe 6 decembrie, vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, a afirmat că relațiile diplomatice dintre România și Ungaria nu sunt dintre cele mai bune și că s-au înrăutățit după 2012.

Related Articles

Back to top button