Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a declarat joi că a transmis „foarte clar” omologului ungar Peter Szijjarto, atunci când s-a întâlnit cu acesta, că spiritul de cooperare convenit împreună la București nu se reflectă în abordări precum gesturile unor oficiali maghiari la adresa României.
El a reiterat că existența unor minorități într-o țară sau alta trebuie să constituie punți de legătură între țările respective, „nu factori de consolidare a cooperării.
de disensiune”. Mai mult, ministrul a arătat că minoritățile trebuie să fie„Acest lucru trebuie înțeles foarte bine de către toți factorii politici și mă refer aici și la factorii interni. (…) Nu sunt politician, dar mi-aș mai permite să spun că, inclusiv în campanii electorale, politicienii trebuie să fie mai grijulii cu privire la aducerea în discuție din rațiuni populiste-electoraliste chestiuni de sensibilitate. Nu are importanță din ce direcție, dar cred că acest lucru este bine să fie conștientizat”, a adăugat șeful diplomației române.
Lazăr Comănescu a mai spus că maniera în care România a reacționat pe această temă a fost „salutată”.
Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, le-a cerut diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. Câteva zile mai târziu, pe 6 decembrie, vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, a afirmat că relațiile diplomatice dintre România și Ungaria nu sunt dintre cele mai bune și că s-au înrăutățit după 2012.