Documentul ce prevede că judecătorii CC vor primi pensii pentru vechime în muncă va fi publicat în Monitorul Oficial

Judecătorii Curții Constituționale (CC) vor primi pensii pentru vechime în muncă, potrivit unor modificări legislative publicate mîine în Monitorul Oficial, informează MOLDPRES.

Potrivit documentului, magistraţii Curţii Constituţionale care au împlinit 50 de ani şi au o vechime în muncă de 20 de ani, inclusiv în funcţia de judecător al CC pe perioada unui mandat deplin, au dreptul la pensie pentru vechime în muncă în proporţie de 55% faţă de salariul mediu.

Totodată, pentru fiecare an complet de muncă, peste vechimea de 20 de ani, se vor adăuga cîte 3% din salariu. Pensia pentru vechime în muncă nu va depăşi însă 80% din salariul mediu de magistrat al Curţii. După pensionare, judecătorii CC vor avea dreptul să se angajeze şi să primească şi pensia, şi salariul integral.

Parlamentul urmează să examineze şi un proiect de lege care prevede majorarea numărului de judecători ai CC, de la şase la şapte. De asemenea, se propune ca mandatul judecătorilor Curții să fie majorat cu trei ani, de la şase la nouă ani, fără drept de reînnoire.