Premierul Republicii Moldova: Guvernul nu își dorește o confruntare cu instituția președintelui

Politicienii din Republica Moldova au tot încercat în ultimii ani să dezbine societatea, iar această dezbinare a dus la slăbirea Republicii Moldova, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă citat de evz.md, premierul moldovean Pavel Filip.

În opinia lui Pavel Filip, e nevoie de unitate, pentru că doar astfel Republica Moldova va deveni mai puternică și vom putea fi realizate mult mai multe lucruri.

‘Trebuie să recunosc că este greu și în funcția de prim-ministru atunci când nu ai o susținere mai mare din partea cetățenilor. Atunci când simți această neîncredere din partea cetățenilor, lucrurile se mișcă mult mai greu. De aceea, să fim mai uniți, pentru că prin unitate noi vom deveni mai puternici și vom putea realiza mult mai multe lucruri în țara noastră. Cu siguranță, lucrurile vor sta mult mai bine după ce vom implementa un șir de reforme’, a declarat premierul.

Întrebat despre conlucrarea cu noul șef de stat, Pavel Filip a menționat că executivul nu își dorește o confruntare cu instituția președintelui. ‘Președintele își are atribuțiile sale. (…) am declarat nu o singură dată că nu se schimbă nimic din opțiunea noastră cea mai importantă, parcursul european. Avem un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. Miercuri, în ședința de Guvern, vom aproba noul plan de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere asupra căruia s-a lucrat foarte mult și împreună cu colegii de la Bruxelles, dar și împreună cu colegii din fiecare instituție de aici, de la Chișinău. Este un plan de acțiuni pentru anii 2017-2019, cuprinde peste 1000 de pagini și va fi aprobat miercuri’, precizat Pavel Filip.

De asemenea, întrebat ce părere are despre declarațiile repetate ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin, conform cărora Republica Moldova ar trebui să renunțe la Acordul de Asociere cu UE sau să găsească un format de discuții trilateral, cu implicarea Rusiei, Filip a răspuns că în discuțiile sale cu președintele Putin a zis ‘foarte clar că este imposibil acest lucru și noi suntem cei care nu acceptăm discuții trilaterale’. ‘Pentru că relațiile Republicii Moldova cu Rusia sunt relații bilaterale, orice relație a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, iarăși, sunt relațiile noastre bilaterale și noi ne vom clarifica și într-o direcție, și în alta’, a spus premierul moldovean.

Referitor la conflictul transnistrean, premierul Filip a declarat că nu crede că s-au schimbat prea multe în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol. În opinia sa, discuțiile trebuie continuate în formatul 5+2. Pavel Filip nu se declară foarte optimist în găsirea unei soluții rapide pentru acest conflict, exprimându-și totodată speranța că anul viitor, sub președinția Austriei, dialogul va avansa.