Consumul zilnic de fructe și legume contribuie la dezvoltarea normală din punct de vedere fizic și intelectual a copiilor. Tocmai de aceea, preocupările părinților privind formarea unor obiceiuri alimentare în rândul copiilor ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă, spun specialiștii.
„Un consum zilnic adecvat de fructe și legume le dă șansa celor mici să se dezvolte normal, să aibă performanțe fizice și intelectuale bune și îi protejează împotriva diverselor afecțiuni. Nouă, celor mari, ne asigură nutrienții esențiali de care avem nevoie pentru a face față provocărilor fiecărui anotimp și pentru a ne simți bine. Educația pentru viață trebuie să includă și o alimentație adecvată. Pe lângă mintea și spiritul copilului, ca părinți ne preocupăm de sănătatea lui, de dezvoltarea normală a corpului la care fructele și legumele au o contribuție definitorie. Cele cinci porții de fructe și legume pe zi nu sunt o poveste, ci sunt parte a unui mod adecvat de viață. Să ne preocupăm și să îi învățăm, așadar pe copiii noștri ca să aibă zilnic în farfurie sau la pachet, fructe și legume sub toate formele.”, a declarat într-un comunicat de presă dr. Șerban Damian, medic de familie.
Pentru ca părinții să-i obișnuiască pe cei mici să consume fructe și legume, specialistul recomandă să se țină cont de câteva aspecte. Părinții trebuie să știe că cei mici dobândesc mult mai ușor cunoștințele la vârste mai fragede și că pot fi familiarizați cu gusturile și aromele noi astfel încât mai târziu să-și poată crea singuri obiceiuri alimentare corecte.
De asemenea, părinții trebuie să aibă în vedere consumul constant și regulat de fructe și legume de către cei mici. În acest sens, educația nutrițională a copiilor trebuie să înceapă din grădinițe, să continue în școli și să fie susținută, pe lângă părinți și de bunici sau de celelalte rude din preajma copiilor.
Sursa: |