Grindeanu: Datoria mea și a Executivului este să implementăm toate măsurile prevăzute în programul de guvernare și votate de români

 

Datoria premierului și a noului Guvern este să respecte programul de guvernare care a fost „votat de români într-un mod masiv” la alegerile parlamentare din 11 decembrie, a declarat vineri prim-ministrul desemnat Sorin Grindeanu, care a adăugat că deciziile privind componența și structura viitorului Cabinet PSD-ALDE vor fi luate imediat după Anul Nou.

„Acest program de guvernare a fost votat de români într-un mod masiv. Datoria mea și a Guvernului este să ne ținem de programul de guvernare obligatoriu și să implementăm toate acele măsuri prevăzute în programul de guvernare și votate de români”, a afirmat Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului, alături de liderii PSD și ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu.

Referitor la numărul de ministere pe care le va avea viitorul Cabinet sau eventuale nume de miniștri, Grindeanu a precizat că este vorba despre un guvern politic, iar deciziile în această privință vor fi luate marțea viitoare în cadrul întâlnirilor de la nivelul forurilor de conducere ale PSD și ALDE.

„Deciziile, fiind un guvern politic, le vom lua fiecare dintre noi în forurile de conducere de la PSD și de la ALDE. Aici nu vorbim de preferințe și de prietenii. Aici vorbim de responsabilitatea celor două partide, PSD și ALDE, de a propune oameni, oameni politici, pe domeniile respective, iar această decizie se va lua politic în forurile de conducere marți. (…) Fiecare dintre cele două partide am convingerea că vor propune oameni de toată isprava, care se vor ține de programul de guvernare. Eu, repet, vorbim de un guvern politic, nu un guvern tehnocrat, de oameni care vor trece așa cum am trecut și eu prin votul CExN, în cazul PSD. Fiecare dintre propunerile PSD pentru posturile de ministru vor trece prin votul CExN”, a spus Grindeanu.

Premierul desemnat a explicat că relațiile dintre instituții sunt definite prin lege, respectiv dintre Guvern și Parlament.

„Cred că instituțiile sunt bine definite conform legii și fiecare dintre noi avem delimitate foarte clar atribuțiile. Eu îmi doresc ca tot ceea ce noi am spus și vom face să fie pus în aplicare ca și program de guvernare, aceste lucruri țin de obligația noastră ca și Guvern, cu susținerea coaliției PSD — ALDE în Parlament. Eu sunt un om deschis dialogului atâta timp cât lucrurile sunt cât se poate de clar definite și aceste lucruri sunt definite prin atribuțiile pe care le avem fiecare dintre noi”, a afirmat el.

Grindeanu a punctat că va avea o colaborare strânsă cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

„Să clarificăm un lucru pe care l-am crezut clarificat în urmă cu două zile ca urmare a CExN. Fiecare dintre noi, dintre membrii CExN și dintre simpatizanții și votanții PSD, și-au dorit ca cel care a condus echipa de lucru pentru programul de guvernare să conducă și Guvernul, în speță președintele Dragnea. E un lucru absolut unanim acceptat de către noi. Faptul că dânsul a înțeles să respecte anumite lucruri — și nu doar că a înțeles, a explicat de mai multe ori de ce a luat această hotărâre — ne-a dus într-o situație dificilă. Pentru că e cel care a condus partidul pentru a câștiga alegerile la un procent pe care noi nu l-am avut niciodată, e cel care a condus echipa care a elaborat programul de guvernare și cel care merita să fie prim-ministru. Urmare a refuzului desemnării doamnei Sevil Shhaideh, a apărut această ședință a CExN unde am primit votul colegilor. Colaborarea dintre mine și președintele Dragnea va fi una extrem de strânsă. În niciun caz să nu credeți că nu respect un lucru — faptul că sunt membru PSD de 20 de ani, iar președintele partidului este Liviu Dragnea”, a arătat Sorin Grindeanu.