Inregistrări video cu jihadiști înarmați în fața Puerta del Sol au fost descoperite la Madrid

 

Înregistrări video cu doi presupuși jihadiști înarmați care s-au filmat în celebra piață Puerta del Sol de la Madrid au fost descoperite de poliția spaniolă, a anunțat vineri o sursă judiciară, informează AFP.

„Există imagini video care arată doi bărbați cu gluga trasă, cu arme, în fața Puerta del Sol”, unde madrilenii celebrează în fiecare an slujba de Anul Nou, a declarat această sursă pentru AFP.

Descoperirea a fost făcută ca urmare a arestării, miercuri, la Madrid, a doi bărbați de naționalitate spaniolă, urmăriți pentru „apologia terorismului” pe internet.

Perchezițiile care au urmat au permis descoperirea unor încărcătoare pentru arme de asalt de tipul AK-47 și muniții, ascunse în capătul unui teren viran în sudul Madridului.

Anchetatorii au descoperit, de asemenea, aceste imagini video, pe care se poate vedea cum suspecții agită o armă și un cuțit, dezvăluie cotidianul La Razon.

Suspecții, adaugă sursa judiciară, au făcut pentru aceste imagini video o mizanscenă cu un drapel negru al organizației Statul Islamic (SI) și o muzică de fond similară celei folosite în imaginile SI. Cei doi bărbați agită în fața camerei o armă de atac și un cuțit de mărime mare.

De la această descoperire până la concluzia că ei pregăteau un atentat la Puerta del Sol mai este un pas, estimează această sursă judiciară, precizând că niciun alt element privind pregătirea concretă nu a fost descoperit deocamdată.

Din 2015, Spania a arestat 177 de suspecți având legături cu aceste anchete privind terorismul de natură jihadistă. Însă, majoritatea sunt urmăriți pentru simple acte de propagandă sau de recrutare în contul SI sau pentru „autoîndoctrinare” teroristă pe rețelele de socializare, calificare penală care există în Spania din 2015.

Spania a fost relativ ferită în fața fenomenului combatanților plecați să se ralieze SI. Autoritățile estimează cu doar 200 de spanioli au plecat să lupte în rândurile grupărilor jihadiste, comparativ cu mai multe sute din Franța sau Belgia.