Breaking News

Infectia cu Campylobacter este considerata a fi cea mai frecventa cauza bacteriana a gastroenteritei umane din lume

Infecția cu Campylobacter este considerată a fi cea mai frecventă cauză bacteriană de gastroenterită din lume. Astfel, această infecție poate provoca una din patru boli diareice arată datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Incidența crescută a diareei cauzate de Campylobacter, precum și durata și posibilele complicații, o face importantă din punct de vedere socio-economic. Mai precis, în țările în curs de dezvoltare, infecțiile cu Campylobacter sunt deosebit de frecvente în rândul copiilor cu vârsta sub 2 ani, uneori ajungându-se la deces. În plus, aproape o persoană din zece se îmbolnăvește de o toxiinfecție alimentară, iar 33 de milioane de ani de viață sănătoasă sunt pierduți din cauza bolii. Bolile diareice sunt cele mai frecvente boli care rezultă din consumarea alimentelor nesigure. Conform datelor OMS, bolile diareice apar în întreaga lume în rândul a 550 de milioane de oameni anual, dintre care 220 de milioane sunt copii cu vârsta sub 5 ani. În cazul celor din urmă se întâlnesc aspecte grave ale toxiinfecției alimentare și ale bolilor diareice.
OMS menționează că speciile de Campylobacter se găsesc în cele mai multe animale cu sânge cald, dar și în hrana animalelor (păsări de curte, bovine, porcine, ovine și struți), precum și în animale, inclusiv în cele de companie, respectiv pisici și câini. Bacteriile de Campylobacter au mai fost găsite și în crustacee, potrivit OMS.
Există o serie de strategii care pot fi folosite pentru a preveni bolile cauzate de Campylobacter. În acest sens, OMS specifică:
·       măsuri de control în toate etapele lanțului alimentar (de la producția agricolă din fermă, la prelucrarea, fabricarea și prepararea alimentelor atât pe plan intern, cât și comercial);
·       în cazul în care există țări fără sisteme de evacuare a apelor reziduale adecvate, fecale și articole murdare cu fecale, poate fi necesară dezinfectarea înainte de eliminarea acestora;
·       măsuri de reducere a prevalenței Campylobacter în cazul păsărilor de curte. Astfel, biosecuritatea se poate îmbunătăți pentru a se evita transmiterea Campylobacter din mediul efectivului avicol al fermei. Această opțiune de control este posibilă numai în cazul în care păsările sunt ținute în condiții închise de locuit;
·       practici bune de sacrificare precum și de igienă, prin care se reduce contaminarea carcaselor prin fecale. Cu toate acestea, nu se va garanta absența Campylobacter din carne și produse din carne. În acest caz, formarea în manipularea alimentelor de igienă pentru lucrătorii și producătorii de carne de abator primă este esențială să se mențină la un nivel minim de contaminare;
·       metodele de prevenție împotriva infecțiilor în bucătăriile interne sunt similare cu cele utilizate împotriva altor toxiinfecții;
·       gătitul, pasteurizarea sau iradierea sunt singurele metode eficiente de a elimina Campylobacter din alimentele contaminate.
Pe lângă aceste recomandări, OMS menționează Cinci măsuri pentru a asigura siguranța alimentelor, un ghid ce cuprinde programe educaționale pentru instruirea consumatorilor privind produsele alimentare cu scopul de prevenire a intoxicațiilor alimentare. Cele cinci recomandări sunt:
·       păstrarea curățeniei;
·       separarea alimetelor crude de cele fierte;
·       prepararea termică a produselor din carne – evitarea gătitului cărnii „în sânge”
·       păstrarea alimentelor la temperaturi sigure – carnea se păstrează în congelator, la -18°C,

·       folosirea apei în condiții de siguranță – din surse sigure și autorizate.